Лондон си връща достъпа до еврофондовете за наука три години след Брекзит

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
55

Три години, след като напусна ЕС, Великобритания си върна достъпа до европейските фондове за научни изследвания и до програмата за наблюдение на Земята, в които ще участва срещу заплащане на такса в европейския бюджет

Обединеното кралство ще си възстанови достъпа да европейските фондове за наука и изследвания, след като го загуби след Брекзит.

В сряда ЕС реши да върне на равна нога британските учени към програмата “Хоризонт Европа”, от която се финансират научни и изследователски проекти в Съюза.

Съветът на ЕС съобщи, че от Нова година изследователите ще имат достъп до програмата на ЕС за научни изследвания и иновации “Хоризонт Европа” при равни условия с колегите от държавите, които членуват в съюза.

Това става възможно, след като Съветът даде зелена светлина за участието на Обединеното кралство в програмите на ЕС “Хоризонт Европа” и “Коперник”, като одобри принципното споразумение, постигнато между Европейската комисия и британското правителство на 7 септември.

“Коперник” е програмата на ЕС за наблюдение на Земята. Великобритания получава достъп до услугите на ЕС за космическо наблюдение и проследяване.

За да участва в двете програми Лондон ще плаща вноска в бюджета на ЕС. Отклоняването на “британски пари” към Брюксел беше едно от основните твърдения на брексътирите в кампанията им за референдума, с който през 2016 г. Обединеното кралство се отказа от членството в ЕС.

Очаква се комитетът, създаден съгласно Споразумението за търговия и сътрудничество, да приеме решението за включването на Лондон преди края на годината.
Вицепрезидентът на Европейската комисия Марош Шефчович, който отговоря за отношенията с бившата членка на Съюза след Брекзит, обясни, че програмата за обмен на студенти “Еразъм плюс” не е включена в споразумението поради решението на Великобритания да не предоставя правото на свободно движение на европейските граждани на своя територия, което води до реципрочни мерки от страна на ЕС.

Той си пожела ползотворна работа с новия британски външен министър Дейвид Камерън, който беше премиер по време на организирането и провеждането на референдума за Брекзит, само ден, след като Камерън пое връзките на Лондон с Брюксел като първи дипломат.
dnevnik.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!