Лондон иска да забрани покупката и на хибридни коли

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
172

Правителството иска да въведе рестрикциите пет години по-рано от предвиденото

Снимка: Pexels
Последната дата, на която във Великобритания ще може да се купи нов бензинов, дизелов или хибриден автомобил, ще бъде през 2035 г., а не през 2040 г., както се очакваше досега, пише BBC. Промяната в плановете на британското правителство идва след коментари на експерти, че 2040 г. е твърде далеч, ако Кралството иска да постигне своята цел за въглеродна неутралност до 2050 г.

Британският премиер Борис Джонсън ще опише променената политика през ноември при откриването на 26-ата Конференция на ООН за изменението на климата (COP26). Той дори е решен, ако е възможно, забраната за покупка на нови бензинови и дизелови коли да бъде въведена и по-рано от 2035 г.

Другата промяна е, че в забраната вече ще бъдат включени и хибридните автомобили, които не фигурираха в първоначалните предложения от юли 2017 г.

Промяната в плановете на управляващите в Лондон тепърва ще е тема на обсъждания. Тя идва, след като експерти обърнаха внимание, че ако купуване на автомобили с вътрешно горене бъде забранено през 2040 г., то това означава, че този вид коли ще продължат да се движат и след 2050 г., когато те изобщо не би трябвало да са по пътищата на Обединеното кралство.

През 2017 г. правителството в Лондон обяви, че ще забрани от 2040 г. продажбата на бензинови и дизелови коли и микробуси. Причината за това решение бяха страховете на властите, че увеличаването на нивата на азотния оксид във въздуха представлява опасност за здравето на гражданите. Именно затова Великобритания си постави за цел до 2050 г. да постигне въглеродна неутралност – баланс между отделянето на въглерод и абсорбирането му от атмосферата в естествени природни резервоари.
economic.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!