Емил Димиторв: Не можем да спрем вноса на боклук в България

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
432

Още 2-3 язовира в страната са критични

Снимка: Economic.bg
“Не можем да затворим границата за чуждия боклук, защото правим около 8 пъти повече, отколкото внасяме. Ако затворим за чуждия, нашият на коя пирамида да изсипем”, каза още министърът на околната среда. Това каза пред Nova екоминистърът Емил Димитров.

“Количествата боклук в България, които са влезли съвсем не са малко. Отпадъци ще влизат, но по регламент ще се изгарят, но не по този сегашния начин”, добави той и обясни, че отпадъци, които по документи са едно, но на практика друго, ще се връщат от пристанището.
Според него тенденцията била 50 наш, 50 чужд боклук. Ако забраним чуждия, в Европа щели да забранят да се гори нашият и направи сравнението дали може да забраним влаковете да излизат от България, но не да влизат у нас.

“Всеки кмет казва: къде е София да дойде и да ни изчисти. Не може така. Описват се контейнери, които да заминат за чужбина. Ние изнасяме много повече отпадъци, отколкото внасяме. В момента ходим и събираме контейнерите от страната, въвеждаме нови правила, опитваме се да върнем хората още от границата”, добави Димитров.

“Ако искат корабите да идват, да има свободно движение, да има заплати, то ще бъде за нормалните товари, за другите ще седят на наказателен паркинг, докато фирмите не се научат още тръгвайки от Италия да видят какво са натоварили”, каза Димитров и добави, че в момента имаме около 150 контейнера от Италия. Проблемът ще бъде в превозвачите, да внимават какво внасят.

По темата с водната криза, Димитров каза, че още 2-3 язовира в страната са критични. За язовир “Дяково” край Дупница се оказва, че има легален и нелегален водопровод. В момента за да можем да напълним целия язовир, едно село трябва да бъде откачено от водата, поясни Димитров.
economic.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!