Lloyds купува портфейла с жилищни кредити на Tesco за 4,6 млрд. долара

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
187

В рамките на сделката британската банка придобива ипотечните кредити на 23 хил. клиенти

Снимка: Ройтерс

Lloyds Banking Group придобива портфейла с ипотечни кредити на Tesco за около 3,8 млрд. паунда (4,6 млрд. долара), тъй като британската банка смята, че икономиката на Великобритания ще издържи въпреки перспективите за хаотичен Brexit, съобщава Bloomberg.

Въз основа на сделката най-големият ипотечен кредитор в страната придобива ипотечните кредити на 23 хил. клиенти, съобщиха двете компании в комюнике. Tesco, която ограничава разходите и съкращава служители, информира през май, че ще прекрати ипотечното кредитиране и ще продаде портфейла си с жилищни кредити, като се позова на трудната среда, която изтласква по-малките кредитори от пазара.
Това съответства на „стратегията на Tesco Bank за намаляване на броя на продуктите и услугите, предназначени за широката гама от клиенти на Tesco и тя ще понижи оперативните разходи и разходите за финансиране“, съобщи веригата супермаркети в комюнике.
Цената на акциите на Tesco се понижи с 0,6% в началото на търговията в Лондон, а книжата на Lloyds поскъпнаха с 1,3%.

Сделката се случва на фона на предупрежденията, че печалбата на британските банки може да намалее, тъй като рискът от Brexit без сделка се увеличава. Citigroup съобщи, че при подобен изход печалбата на британските банки може да се свие с 25%, а цените на жилищата във Великобритания се понижават заради Brexit и по-високите имотни данъци.

Lloyds не е толкова песимистично настроена и е една от малкото британски банки, които не създават големи буфери за предизвикан от Brexit спад. Но главният изпълнителен директор на банката Антонио Орта-Осорио заяви, че продължаващата несигурност заради излизането на Великобритания от ЕС може да засегне икономиката.

„Натрупването на силен свободен капитал ни дава гъвкавост да обмислим възможности за неорганичен растеж в избрани целеви сегменти, където виждаме стойност за акционерите. Трансакцията отговаря на този подход“, съобщи банката.

През май Lloyds снижи целите си за капитала си от първи ред до около 12,5%, освобождавайки до около 1 млрд. паунда допълнителен капитал. Покупката ще бъде финансирана с използването на съществуващи „вътрешни ресурси“ с минимално въздействие върху капитала, съобщи Lloyds.

Сделката бележи най-голямото освобождаване от активи на главния изпълнителен директор на Tesco Дейв Люис след продажбата на южнокорейски активи на стойност 4 млрд. паунда преди четири години. През петте си години начело на компанията Люис намали дълга на веригата супермаркети достатъчно, за да може да си върне високия кредитен рейтинг от Moody’s Investors Service. Tesco намалява разходите и чрез съкращаване на работни места, като миналия месец обяви закриването на още 4500 позиции.

По статията работи: Божидарка Чобалигова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!