Борис Джонсън остана без мнозинство в парламента

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
790

Депутат от Консервативната партия се присъедини към либералните демократи

 

Британският премиер Борис Джонсън по време на първото заседание на парламента след лятната ваканция. Снимка: Ройтерс

Британският премиер Борис Джонсън загуби работното си мнозинство в парламента, след като един от консервативните депутати напусна партията му и се присъедини към подкрепящата Европейския съюз партия Либерални демократи, съобщава Ройтерс.

Филип Лий смени мястото си в Камарата на общините точно когато премиерът беше започнал да говори за последната среща на високо равнище на Г-7 в Биариц миналия месец.
„Стигнах до заключението, че не е възможно да служа на избирателите си и на най-добрите интереси на страната като консервативен член на парламента“, съобщи Лий в комюнике.
„Това консервативно правителство се стреми агресивно към Brexit с вредни последици по безпринципен начин. Това неоправдано излага на опасност живота и прехраната на хората и своеволно застрашава целостта на Обединеното кралство“, допълни той.

Междувременно британски депутати започнаха днес опит да спрат Борис Джонсън да осъществи бедствен според тях Brexit без сделка – предизвикателство, което според високопоставен представител на правителството ще принуди премиера да поиска предсрочни избори на 14 октомври.

Съюз между депутати от опозицията и бунтовници от Консервативната партия на Джонсън внесе предложение за разпускане на парламента в първия му ден след лятната ваканция в опит да блокира излизане на Великобритания от ЕС без сделка. Депутатите са убедени в победата си.

Джонсън нарече хода опит за принуждаването на Великобритания да се предаде пред ЕС точно в момент, когато той се надява да получи отстъпки по споразумението за развода. „Това означава вдигане на бялото знаме. Това ще позволи на нашите приятели в Брюксел да диктуват условията на преговорите“, допълни той.

Не е ясно дали опозиционните партии ще подкрепят опит за насрочване на избори, който изисква одобрението на две трети от депутатите в 650-местния парламент.

„Ако бъдат насрочени избори, аз съм напълно готов да се боря на тях“, каза лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин след среща с ръководителите на други опозиционни партии и допълни, че приоритетът му е да предотврати Brexit без сделка.

„Мисля, че ще имаме бройката“, каза един от бунтовниците и бивш финансов министър от Консервативната партия Филип Хамънд. „Премиерът Джонсън винаги е възнамерявал да има избори“, допълни той.

Съюзът на бунтовниците планира да внесе извънредното предложение за гласуване днес и това ще позволи на членовете му да установят контрол над дневния ред на парламента на следващия ден в опит да прокарат законопроекта, който ще принуди Джонсън да поиска отлагане с три месеца на излизането на Великобритания от ЕС.

Джонсън даде да се разбере, че ако правителството претърпи поражение, то ще проведе гласуване в сряда за одобряване на предсрочни избори, най-вероятно на 14 октомври.

„Премиерът е настроен решително. Той иска да осъществи резултата от референдума и Великобритания да напусне ЕС на 31 октомври, в идеалния случай със сделка“, каза негов говорител.

По статията работи: Божидарка Чобалигова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!