Лихви, безработица: Великобритания вероятно вече е в рецесия

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
709

Bank of England миналата седмица оцени 50% шанс за рецесия в своя период

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Великобритания вероятно вече е в рецесия, след като растящите лихвени проценти и растящата безработица направиха домакинствата по-предпазливи по отношение на разходите, според анализ на Bloomberg Economics.

BE изчислява, че има 52% шанс за лека рецесия през втората половина на тази година, както се определя от две последователни тримесечия на свиване. Анализът беше публикуван в понеделник преди официалните данни за брутния вътрешен продукт в петък.

Рецесията би била главоболие за премиера Риши Сунак, който трябва да участва в избори догодина. Рецесията може да увеличи шансовете Bank of England да се насочи към намаляване на лихвените проценти, особено ако инфлацията е спаднала рязко.

„Това ще бъде близка разлика между стагнация и леко свиване, но шансовете са незначителни в полза на последното“, пише Дан Хенсън, анализатор в Bloomberg Economics, в бележка, публикувана в понеделник. „Рисковете са, че спадът в производството е малко по-рязък, отколкото сме отбелязали преди.”

Икономисти прогнозираха, че БВП е спаднал с 0,1% през трите месеца до септември, сочи проучване на Bloomberg от петък следобед. BOE очаква безработицата, която сега е 4,3%, да нарасне до 5,1% до 2026 г.

„С разхлабването на пазара на труда потребителите може да се чувстват по-предпазливи относно разходите“, каза Хенсън. „Това е така, въпреки че реалните им доходи продължават да растат през зимата. Данните за парите и кредитите през септември от BOE сочат, че домакинствата спестяват повече, отколкото са правили в близкото минало.”

Хенсън се присъединява към шепа прогнозисти, очакващи рецесия в Обединеното кралство. Проучванията показват спад в производството през втората половина на годината и рязък спад на свободните работни места.

Моделът на Bloomberg Economics, който вече има лека рецесия в своите прогнози, предполага 70% вероятност за свиване през третото тримесечие след спад от 0,6% на БВП през юли и само частично възстановяване през август. Bank of England миналата седмица оцени 50% шанс за рецесия в своя прогнозиран период.

Хансън каза, че прогнозата се основава на „модел, който използва високочестотни данни и исторически опит, за да улови разпределението на рисковете около краткосрочната перспектива за растеж“.

По публикацията работи: Анисия Иванова

dnes.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!