Лидери – копърки

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
48

Критика не търпят. Направо са безгрешни. Винаги някой друг им е виновен. Защото другите винаги грешат, но те никога. Знаят и могат всичко!

Снимка: Shutterstock
ОГНЯН СТАМБОЛИЕВ
Наскоро екип от учени- зоопсихолози от Великобритания извърши много интересен експеримент. От малката рибка – копърка са отделили продълговатия мозък – това всъщност е основната част от мозъка на рибите. После оперираната риба пуснали в аквариум сред риби от нейната порода. И твърде скоро безмозъчната копърка се превърнала в…лидер!

С изключителна храброст и безразсъдство рибката започнала да атакува доста по- големи обекти от нея, гонела всичко, което се изпречвало по пътя ѝ…И най- интересното е, че останалите риби започнала да следват своя лидер като имитирали движенията и действията му – изгубили напълно собствения си инстинкт за самосъхранение. Всички копърки започнали да се подчиняват безпрекословно на увредения безмозъчен екземпляр.

Тук трябва да припомним, че психиатрите повече от сто години твърдят, че към резките, революционните промени, като правило, се стремят главно психопатите. Известно е, че увредените, психопатичните личности изпитват определени трудности в живота си заради хаоса в своя вътрешен свят. Но те не признават това, обясняват го само с неправилното устройство на външния свят. Неистово желаят да го разрушат и да го построят отново, според своите лични виждания и правила. Те напълно забравят кои са и откъде са дошли и започват да се изживяват като „бащи”, „спасители”, „строители”, „благодетели”. Те „дават”, те „решават”, те „спасяват”. Те са вся и всьо! От тях започва всичко на този свят. Самовластни, безпогрешни, нагли, суетни, самовлюбени, напълно самозабравили се лидери. При това не особено интелигентни, възпитани и често пъти слабо образовани. Но единствени, неповторими, просто незаменими. При това готови да жертват и най-близките си, само и само да оцелеят, да бъдат единствени. И искат да внушат на поданиците си, че всяка промяна без тях е обречена, че всичко ще рухне, дори ако страната им е стигнала до дъното…
fakti.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!