Лидерът на лейбъристите обеща “сериозно” предоговаряне на Брекзит

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
185

Източник: EPA/БГНЕС

Киър Стармър ще поиска сериозно предоговаряне на отношенията на Великобритания с Европейския съюз, ако неговата опозиционна Лейбъристка партия спечели следващите избори.

В интервю за Financial Times лидерът на лейбъристите, който според социологическите проучвания е на път да стане следващият министър-председател на Великобритания, се ангажира да преследва значително пренаписване на Споразумението за търговия и сътрудничество между Великобритания и ЕС.

Тази сделка, сключена от бившия премиер Борис Джонсън, предстои да бъде преразгледана през 2025 г.

“Почти всички признават, че сделката, която Джонсън сключи, не е добра сделка. Твърде “тънка е””, каза Стармър. “С навлизането в 2025 г. ще се опитаме да постигнем много по-добра сделка за Обединеното кралство.”

“Мисля, че има много повече, което може да се постигне навсякъде”, добави той. Стармър посочи сигурността, иновациите и изследванията като области, в които могат да се търсят по-тесни връзки, съобщи FT.

Стармър беше смятан за ключов застъпник за оставането в ЕС в кабинета в сянка на своя предшественик Джеръми Корбин. Откакто стана лидер, той подчерта, че приема Брекзит и многократно отхвърли отмяна на резултата от референдума от 2016 г. или опит за повторно присъединяване към митническия съюз или единния пазар на ЕС.

Вместо това той твърди, че консерваторите в Обединеното кралство не са успели да се възползват максимално от напускането на блока.

“Трябва да я (сделката) накараме да работи”, каза Стармър. “Това не е въпрос на връщане. Но аз отказвам да приема, че не можем да я накараме да работи. Мисля за тези бъдещи поколения, когато казвам това.”

Той добави: “Имам 15-годишен син и 12-годишна дъщеря — няма да ги оставя да растат в свят, в който всичко, което имам да им кажа за бъдещето им, е че ще бъде по-лошо, отколкото можеше да бъде иначе.”

Стармър направи коментарите си на среща на лявоцентристки лидери в Монреал.

На същото събиране той каза на Ан Макелвой от “Политико”, че Обединеното кралство трябва да се “откъсне от” Китай и каза за напускането на страната от ЕС: “Чувствам се сякаш след Брекзит не просто сме излезли от ЕС, а по някакъв начин сме обърнали гръб на света и където и да отидете, хората усещат почти липсата на Обединеното кралство, някога водещ глас, сега рядко имащ значние.”
news.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!