Ердоган поиска завод на “Тесла” в Турция на среща с Мъск и сина му

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
42

Снимката от Дирекцията по комуникациите на турското президентство показва, че на срещата с турския лидер Мъск е взел и сина си Лил Екс

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е предложил на изпълнителния директор на производителя на електромобили “Тесла” (Tesla) Илън Мъск изграждането на завод на компанията в Турция. Това съобщи днес Дирекцията по комуникации на турското президентство.

Ердоган и Мъск са разговаряли вчера в т.нар. Турски дом – небостъргач близо до ООН в Ню Йорк, уточнява Анадолската агенция.

Ердоган е в САЩ, за да участва в 78-ата сесия на Общото събрание на ООН. Мъск е посочил, че много турски доставчици вече работят с “Тесла” и че Турция е сред най-важните кандидати за следващия завод на компанията.

По време на срещата Ердоган също така е заявил, че Турция е отворена за сътрудничество и в областта на изкуствения интелект и във връзка с комуникационната мрежа “Старлинк” (Starlink), съобщи Дирекцията по комуникации.

Мъск е казал, че компанията “Спейс Екс” (SpaceX) иска да работи с турските власти, за да получи необходимия лиценз за предлагане на сателитни услуги на “Старлинк” в Турция.

В съобщението се казва също, че Ердоган е поканил Мъск да присъства на турския фестивал за космически изследвания и технологии “Текнофест” (Teknofest) в Измир в края на септември. Турският президент е добавил, че Мъск е посочил, че с удоволствие ще присъства.

Турският министър на промишлеността и технологиите Мехмет Фатих Каджър, който е присъствал на срещата, също посочи, че Мъск е окачествил Турция като “една от най-важните кандидатки за инвестиции на Тесла”.

Той допълни, че Мъск и Ердоган са обсъдили и турската програма за безпилотни бойни дронове.
dnevnik.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!