Краят на пандемията няма да настъпи скоро

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
157

Здравните експерти призоваха майките да продължат да кърмят бебетата си

Снимка: БГНЕС/ EPA
Мария Атанасова
Световната здравна организация не очаква краят на пандемията да настъпи скоро. Ръководителите на организацията за пореден път призоваха всички страни да спазват стриктно здравните препоръки – носене на маска, физическа дистанция, хигиена на ръцете и тестване.

Германското правителство осъди нарушаването на ограниченията заради коронавируса на състоялите се протести в Берлин срещу мерките през почивните дни, на които присъстваха десетки хиляди хора без предпазни маски. Директорът на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус предупреди, че въпреки надпреварата за намирането на ефективна ваксина за превенция на COVID-19, трябва да се спазват ограничения: „Няма сребърен куршум в момента и може и никога да няма. Засега възпирането на епидемии се свежда до основните правила на общественото здравеопазване и контрол на заболяванията – тестване, изолация, лечението на пациенти и проследяването и карантинирането на контактните им лица“.

Здравните експерти призоваха майките да продължат да кърмят бебетата си, дори ако се заразят с коронавируса, тъй като ползите от кърменето надвишават в пъти риска от инфекция. Призивът на Тедрос беше по повод Световната седмица на кърменето, предаде БНР.

Д-р Мария ван Керхов – ръководител на звеното за Covid-19 в СЗО съобщи: „Изчисленията на смъртността се движат в границите под 1 процент – около 0,6 на сто. Това показват последните проучвания. Това може и да не звучи като много, но всъщност е доста висока стойност, щом става въпрос за вирус, който може да се предава лесно“.

По-рано тя призова правителствата да не въвеждат отново блокади срещу коронавируса и посочи, че икономическите, социалните и здравните вреди от карантината, която беше въведена в различна степен в повече от 100 държави, са „колосални“. От следващата седмица във Великобритания милиони тестове за болестта, даващи резултат за 90 минути, ще бъдат разпределени в болници и старчески домове. На Острова влиза в сила схема за подпомагане на ресторантите до края на август, която ще се отрази и на джоба на потребителите. Сметките им в заведенията ще бъдат намалени с до 50 процента.

Говорител на Белия дом заяви, че Съединените щати навлизат в нова фаза на пандемията, заради повсеместното разпространение на вируса. А Русия си е поставила за цел да започне производството следващия месец на ваксина, като до следващата година капацитетът да е няколко милиона на месец. Влизат в сила по-строгите ограничения и полицейският час от 20 до 5 сутринта във втория най-голям град в Австралия – Мелбърн заради втора вълна, които ще продължат шест седмици. Най-много са смъртните случаи в Съединените щати, Бразилия, Мексико, Великобритания и Индия.
fakti.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!