Как новата британска емиграционна система се сравнява с канадската?

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
373

През януари 2021 Великобритания ще въведе нова емиграционна система, която ще засегне и европейци. Желаещите да работят в страната ще имат нужда не само от подсигурен трудов договор, но ще трябва да отговорят на условията на новата точкова система.

 

Промяната цели да даде приоритет на висококвалифицирани емигранти с научни, академични или технологични квалификации.

Планът на правителството бе обявен на 13 юли 2020. Според новите изисквания желаещите ще бъдат оценявани на база на уменията им, квалификации, заплата или професия, като визи ще бъдат издавани само на тези, получили нужните 70 точки.

Първите 50 точки се възлагат за критерии като нивото на владеене на английски език от кандидата или за получаването на оферта от квалифициран спонсор за работа в сферата на уменията им. За получаване на допълнителни точки ще се разглеждат други критерии като минимална заплата, дали предложения пост е за позиция, в която има недостиг на кандидати от Острова или при притежаването на докторска степен в областта на работа.

Ето и пълната точкова система на Великобритания (Минимално 70 точки):
• наличие на оферта за работа (20 точки; задължително изискване);
• работникът има нужните квалификации или стаж в областта (20 точки; задължително изискване);
• владеене на английски език (10 точки; задължително изискване);
• предложената работа е с минимално годишно възнаграждение от 23 040 до 25 599 паунда (10 точки);
• предложената работа е с минимално годишно възнаграждение над £25 600 паунда (20 точки);
• постът е в списъка на Острова с позиции, за които има недостиг на кандидати (20 точки);
• притежаването на докторска степен в областта на работа (10 точки);
• притежаването на докторска степен в областта на работа, но в сферата на технологиите, науките, математиката и инженерството (20 точки).

Новата система на Великобритания наподобява тази в Канада, но има и сериозни различия. Канадската система възнаграждава точки за притежаването на определени умения и опит, определени длъжности и работни места, които са предварително договорени, също така взима предвид богат набор от други умения и квалификации като стаж, възраст и адаптивност.

Кандидатите, които никога не са живели в Канада и искат да получат разрешение по програмата за експресен достъп, трябва да получат поне 67 точки в следните области:
• ниво на владеене на английски или френски (максимум 28 точки);
• стаж (максимум 15 точки);
• образование (максимум 25 точки);
• възраст (максимум 12 точки);
• осигурено работно място в Канада (максимум 10 точки);
• адаптивност (максимум 10 точки).

Въпреки тези изисквания, кандидатите не са задължени да имат подсигурена работа или минимално заплащане. Освен това тези с богат опит могат да бъдат поканени да подадат молба за постоянно жителство. В страната има както национални, така и провинциални програми за емиграция със свои собствени изисквания.

Канада се стреми да направи системата си по-лесна и достъпна в сравнение с британската. Страната разрасна емиграционните си програми в последните няколко години, предлагайки повече възможности за кандидатите.

В същото време Великобритания се стреми да ограничи емиграцията възможно най-много и да покани само подбрани висококвалифицирани кандидати.
economy.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!