Конспирацията за 5G и коронавируса може да е плод на координирани усилия

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
157

Конспиративните теории за здравните рискове, свързани с 5G мрежите, циркулират поне от 2016 г.

Снимка: Getty Images

Конспиративна теория, свързваща 5G технологиите с епидемията от коронавируса Covid-19, набира сили. Дори известни личности, като актьора Уди Харелсън, промотират идеята. Теорията получава подкрепа от нещо, което учените определят като координирана кампания за дезинформация, пише Bloomberg.

Марк Оуен Джоунс, учен от Hamad bin Khalifa University в Катар, който специализира в мрежи за онлайн дезинформация, е анализирал 22 хил. скорошни интеракции в Twitter, споменаващи „5G” и “корона“. В резултат на това е открил голям брой акаунти, показващи нещо, което той нарича „неистинска активност“. По думите му тези усилия носят някои отличителни черти на подкрепяна от държава кампания.
„Има много силни индикации, че част от тези акаунти са операция за дезинформация“, твърди Джоунс.

Той посочва, че кампанията използва стратегия, подобна на тези на Агенцията за интернет проучвания на Русия, която стои зад кампанията за дезинформация по време на президентските избори в САЩ през 2016 г. Той все пак уточнява, че не е доказал, че Русия, някое друго правителство или организация стоят зад тези усилия.

Blackbird.AI, базирана в Ню Йорк компания, която следи кампаниите за дезинформация онлайн, твърди, че през последните седмици е идентифицирала ръст на броя на публикациите в социалните мрежи, промотиращи конспиративната теория за 5G. В предходните 24 часа е имало над 50 хил. публикации по темата в Twitter и Reddit, твърди главният технологичен директор и съосновател на компанията Наушад Узаман.

Според него в социалните мрежи има значителен ръст на недостоверното съдържание, свързващо 5G с коронавируса. Узаман твърди, че това подсказва, че може да става дума за координирана кампания и ползването на ботове. Blackbird.AI казва, че използва система за анализ на езика, комуникационните подходи, обема на публикациите и активността на ботовете, за да идентифицира публикации в социалните мрежи, които са „неверни“ и се опитват да манипулират онлайн дискусиите.

Компанията не е открила кой стои зад всичко това, нито от Global Disinformation Index са успели. „Определено наблюдаваме значителна организирана дезинформация около 5G-коронавируса“, твърди Дани Роджърс, съосновател на неправителствената организация.

Фалшивите истории в социалните мрежи могат да бъдат разпространявани широко както от правителствени, така и от неправителствени групи – чрез акаунти ботове, които са достъпни за покупка или наем онлайн, коментира Лий Фостър, старши мениджър в компанията за киберсигурност FireEye. „Бариерите на входа са много ниски, така че всякакъв брой играчи могат да възпроизведат еднакъв вид техники“, казва още той.

Twitter отказва да коментира въпроса. Говорител на Reddit е заявил, че компанията е фокусирана върху „свързването на хората с доказано съдържание и експерти“ и има екипи, които „засичат и предотвратяват опитите за разпространение на манипулативно съдържание“.

Конспиративните теории за здравните рискове, свързани с 5G мрежите, циркулират поне от 2016 г. Първоначално те бяха разпространени в интернет форуми и YouTube, а по-късно вълната яхна и уебсайтът InfoWars, както и руската държавна телевизия RT, която публикува истории, казващи, че 5G може да бъде „глобална катастрофа“, причиняваща рак на хората и животните.

По-рано тази година, когато новият коронавирус започна да се разпространява от Китай в други части на света, различни групи започнаха да твърдят, че вирусът е свързан с 5G технологията. Твърденията може да са тръгнали от коментари на доктор в Белгия, който твърдеше, че е вярва, че 5G е „животозастрашаващ“ и е свързан с коронавируса, но посочи, че не е проверил фактите, според статия в списание Wired. Вестникът, който първи отпечата коментарите му, изтегли историята, но това не попречи на конспиративната теория да набира сили.

Някои известни личности, включително певицата M.I.A. и актьорът Джон Кюсак, подклаждат огъня, като публикуват предположения в социалните мрежи, че 5G може да е свързан с разпространението на вируса или носи други рискове за здравето. Междувременно потребители в онлайн форуми като 4chan насърчават хората да чупят 5G оборудването, което доведе до редица повреди на такова в последните дни.

Няма никаква научно основание за притесненията, твърди Саймън Кларк от Университета на Рединг. „Идеята, че Covid-19 е причинен от мобилните 5G сигнали, е абсолютна глупост“, коментира Кларк. „5G радиосигналите са електромагнитни вълни, много подобни на онези, които вече се ползват от мобилните телефони. Електромагнитните вълни са едно нещо, вирусите са друго и не можете да се заразите с вирус чрез тях“, допълва той.

Някои социални мрежи предприеха мерки за ограничаване на конспиративните теории, свързани с коронавируса, в платформите си. YouTube заяви тази седмица, че ще забрани всички видеа, свързващи 5G технологията с коронавируса.

Парламентарна комисия във Великобритания този понеделник призова правителството да направи повече за справяне с конспиративните теории за Covid-19 и заяви, че планира да проведе изслушване по-късно тази година. По време на процедурата представители на американските технологични гиганти ще бъдат разпитани за това как се справят с дезинформацията в платформите си.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Миглена Иванова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!