ЕС вече има общ икономически отговор на пандемията

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
305

Финансовите министри договориха пакет от мерки на стойност 540 млрд. евро за борба с икономическата криза

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

В четвъртък вечер Европейският съюз имаше с какво да се похвали. След седмици на тежки спорове финансовите министри на 27-те държави членки се споразумяха за кредитния пакет, който да компенсира разходите, причинени от коронакризата. Министрите преговаряха цяла нощ във вторник и спореха цяла вечер в четвъртък. „Успяхме”, обяви видимо облекчения председател на Еврогрупата Марио Сентену в четвъртък малко преди полунощ.

В спешна телеконферентна връзка в четвъртък финансовите ръководители одобриха план за противопоставяне на рецесията с безпрецедентен размер. Сделката ще смекчи – поне засега – притесненията, че ЕС не е в състояние да се обедини зад обща стратегия, когато това е най-спешно необходимо.

В знак на облекчение министрите избухнаха в аплодисменти, след като консенсусът беше постигнат, предава Bloomberg.

Кредитният пакет възлиза на 540 млрд. евро и се състои от три части. Европейският стабилизационен фонд предоставя предпазна кредитна линия за страните от еврозоната, които са затрупани от финансовите последици от пандемията. На теория всяка страна от зоната може да получи заем от до два процента от брутния си вътрешен продукт от ЕСМ. В малко вероятния сценарий всички страни да упражнят тази опция, ЕСМ ще има кредитен обем от 240 милиарда евро.

Обичайните условия за заеми по ЕСМ до голяма степен сега няма да се изискват – страните получатели няма да са задължени да предприемат икономическа реформа. По-специално Италия настояваше за това, а тя вероятно ще поиска заем от ЕСМ. „Европейският стабилизационен механизъм ще бъде активиран с някои минимални изисквания, Европа показа, че може да е на висотата на положението в тази криза”, написа френският финансов министър Брюно Льо Мер в Twitter.
Първоначално Нидерландия не се съгласи със смекчаването на условията по ЕСМ и затова блокира пакета в сряда сутринта. Въпреки това Хага беше напълно изолирана със своето вето в ЕС и срещна голямо неразбиране сред европейските си партньори. Правителството изпадна под огромен натиск и накрая се предаде.

В крайна сметка Нидерландия все пак наложи изискването, че използването на заеми по ЕСМ ще бъде строго ограничено до разходите, причинени от кризата в сектора на здравеопазването.

Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) също участват в пакета. Комисията предоставя заеми до 100 милиарда евро, за да помогне на държавите членки да финансират обезщетенията за работа на кратко време по програмата си “Шуър” (Sure) – за покриване на заплати на работници, които иначе биха били уволнени. ЕИБ осигурява корпоративни заеми до общ обем от 200 милиарда евро.

Лидерът на Еврогрупата Сентену и икономическият комисар на ЕС Паоло Джентилиони поясниха, че първата спешна помощ няма да бъде достатъчна за справяне с финансовите последици от пандемията. След кризата трябва да има европейска програма за възстановяване на икономиката. Ръководителите на правителствата на ЕС ще трябва да вземат решение относно обхвата и финансирането на тази програма, заяви Сентену. Френският министър на финансите Льо Мер заяви, че фондът може да възлиза на до 500 млрд. евро.

Темата за финансирането обаче е доста противоречива в ЕС. Група държави, водени от Франция, искат да емитират европейски държавни облигации. Група, ръководена от Германия, отхвърля еврооблигациите и вместо настоява фондът да се финансира от бюджета на ЕС.

Очаква се държавните ръководители на ЕС да се срещнат на втората си видеоконферентна връзка след избухването на пандемията през април, след което да обсъдят фонда за възстановяване.

Всички договорени в четвъртък от финансовите министри мерки се нуждаят от одобрението на правителствените лидери през следващата седмица.

Разпространението на коронавируса обхвана почти цяла Европа, като 65% от смъртните случаи в световен мащаб са на континента. Уязвимостта на ЕС отново излиза на преден план, след като през последното десетилетие изпитанията му включваха гръцка дългова криза, поток от бежанци и Brexit.

По статията работи: Бойчо Попов
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!