Кольо Парамов: Криптовалутите установяват нов финансов ред, първи са в Лондон

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
137

“Криптовалутите ще установят нов ред за финансиране в света. Първи са във Великобритания, където искат да превърнат Лондон в световен криптоцентър. Ако един млад човек успее да моделира схема, която за 48 месеца да осигури преводи и да осигури оборот за 94 млрд. долара, това означава, че той е гений, всички го наблюдават, никой не го пипа и той си прави, каквото иска с богатствата на света. Успехът на подобни финансови схеми е възможен, поради липсата на контрол и действащо финансово разузнаване”. Това каза финансовият експерт и главен ревизор на БНБ Кольо Парамов в коментар за обзорното предаване “Това е България” на Радио “Фокус” по темата за криптовалутата, NEXO и бъдещето на криптобанките.

В отговор на въпроса защо криптовалутите имат такава притегателна сила, особено след излизането наяве и на казуса NEXO, финансовият специалист каза: “Това е много сериозен въпрос. Всичко върви напред, а историята се ползва като спраква, а откриването на новите методи за забогатяване откриват ново начало и тези, които успеят да се впишат в тази историческа обстановка, остават за винаги като първопроходци. Един ден, може би, ще отбележат ситуацията с тези млади момчета като Тренчев (бел.ред.: Антони Тренчев, един от собствениците на NEXO) като гении, които са използвали момента на съприкосновение с тези големи пари и са направили тези обороти.

На въпрос как е допуснато такова разрастване на финансовата схема OneCoin на Ружа Игнатова, Парамов каза: “Проблемът е един-единствен – голямата “слободия и липсата на контрол. Ако контролните органи изпълняват своите функции в детайл, наложат мораториум, какъвто се полата, приемат варианта за съприкосновение в директен план за всички тези преводи и схеми, няма да се допусне този “батак”. Ако обаче не се осигури такъв контрол, няма действащо финансово разузнаване, няма функция на отделните съприкосновения между прокуратура, следствие, съд и всичко останало се отива до крайни, тежки фротнални размери, които са просто непонятни за държавата. Най-малкото като нашата – с 5 млн. души”, допълни Парамов.

Ако един млад човек успее да моделира схема, която за 48 месеца да осигури преводи и да осигури оборот за 94 млрд. долара, това означава, че той е гений, всички го наблюдават, никой не го пипа и той си прави, каквото иска с богатствата на света. Той успява да излъже 8 американски щата, да се настани на пъпа на Ню Йорк, да осигури сделки в такъв огромен мащаб и размер, за да му осигурят 10 млрд. долара печалба и никой да не го пипа за нищо, стана ясно от думите на финансовия експерт.

Всичко тези финансови схеми са възможни поради липсата на финансов контрол и действащо финансово разузнаване, както и сработването на всички институции, от които зависи този контрол, става ясно от анализа на Парамов

“Главният прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс обявява с две писма прекратяване на две фирми за акредитиране на криптовалута, едната от които е NEXO с главен изпълнителен директор Антони Тренчев. Американците го обявават през октомври, ние чакаме да стане януари и да видим по какъв начин ще се развият нещата. Тази работа, която своршиха вчета 300-те разследващи следователи и полицаи у нас, е можело да стане и преди 2-3 години. Но поради липса на синхрон, се получава тази ситуация”, разясни още Кольо Парамов.

Според финансиста, криптовалутите ще установят друг ред и друг порядък на финансиране в света, като лидер ще е Великобритания.

“Преди броени дни изпълнителният секретар на финансите въвежда понятието “дигитална лира”. Така ще се докаже, че в Лондон ще се изгради световен криптоцентър. До сега, казва той, този въпрос е бил подценяван, но правителството сега разбира, че то е далеч назад и допълни изрично, че е време да има предвидима дигитална лира, чиято стойност ще е обвързана с традиционните валути или с активи като златото. Ако Лондон вече е узрял да приеме тази “стартова магьосническа схема” по отношение на първичната заблуда, значи тази условност няма да бъде прескочена. При всички положение ще има някаква нагласа и ще се стартира, за да се установи друг порядък по отношение на преследване и проследяване на финансирането с тези криптопари”, допълни Парамов.

Цоня Събчева
plovdiv24.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!