Напредък в имунизацията срещу ракови заболявания

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
83

Източник: iStockphoto

Усилията за напредък в терапията на раковите заболявания са насочени към разработване на методи за превръщане на раковите клетки в мощни противотуморни агенти. Изследователски екип от Великобритания е успял да разработи нов клетъчен терапевтичен подход за елиминиране на туморите и изграждане на дългосрочен имунитет, който да модифицира имунната система така, че да се предотвратят рецидиви.

 

Учените са анализирали ефективността на противотуморна ваксина с двойно действие върху лабораторни модели на глиобластом. Проучването е публикувано в Science Translational Medicine. Основната концепция на анализа е била да се трансформират раковите клетки по такъв начин, че те самите да станат способни да унищожават тумора и да могат да се използват като ваксина. С цел стимулиране на имунната система, елиминиране на злокачествените новоообразувания и превенция на рака, генното инженерство е позволило да се извършат тези специфични промени в раковите клетки.

Изработването на ваксини срещу ракови заболявания е предмет на множество проучвания, но в този случай, вместо употребата на отслабени туморни клетки, е било анализирано действието на живите туморни клетки, което представлява съществена иновация в противотуморната терапия. Установено е, че именно тези живи туморни клетки мигрират до мястото на първоначалната им поява. За разлика от омаломощените туморни клетки, тези, които са със запазени функции, могат лесно да проследяват и атакуват първичните тумори.

 

За целите на проучването изследователите са използвали метода CRISPR-Cas9 за модифициране на гените по такъв начин, че да превърнат раковите клетки в мощни противотуморни агенти. Освен това, те са предизвикали и експресия на маркери, които да ги направят по-лесно разпознаваеми от имунната система, с което да се осигури дълготраен противотуморен имунен отговор. Туморните клетки са били променени така, че да станат устойчиви към действието на интерферон бета – мощен възпалителен медиатор и е била предизвикана секреция на други имуномодулиращи агенти.

 

Ефективността на това терапевтично средство е била оценена върху лабораторни модели на костен мозък, черен дроб и тимус, които наподобяват характеристиките на туморите в човешкия организъм. Освен това, във вътрешността на модифицираните туморни клетки е бил поставен елемент, който да позволява тяхното елиминиране при необходимост. Тази терапия с двойно действие е била ефективна, безопасна и подходяща за приложение при всичките лабораторни модели.

 

Референции:

https://www.science.org/doi/10.1126/scitranslmed.abo4778

Puls.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!