Колко ще ни струват визите за Великобритания

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
517

Обединеното кралство напусна Европейския съюз на 31 декември 2020 г. и с това страната загуби редица привилегии, с които се ползваше по време на 47-годишното си членство. Великобритания въведе собствени правила за влизане и пребиваване, както и своя имиграционна система, включваща визи.

Имиграционната система приоритизира най-висококвалифицираните работници, квалифицираните работници, студентите и редица други специализирани професионални направления, включително предприемачите и инвеститорите. С тази система ще се намалят възможностите за нискоквалифицирана и временна или сезонна заетост. Тя присъжда точки при предоставяне на предложение за работа (с ниво на уменията), владеене на английски език и спазване на съответния праг на минимална работна заплата.

В същото време Обединеното кралство въведе и специални схеми за подпомагане на повече учени, висшисти, здравни работници и хора от селскостопанския сектор, за да пристигат по-лесно в страната. Правителството се е ангажирало да разшири пилотната схема за сезонните работници в селското стопанство, която ще се учетвори по размер до 10 000 места.

Великобритания възнамерява и да продължи да надгражда споразуменията за младежка мобилност, като обсъди схемата с ЕС или с отделни държави членки – като част от текущите преговори за постигане на търговско споразумение.

Новата точкова система обхваща и студентите, които искат да учат в страната след 1 януари 2021 г. Бъдещите студенти ще трябва да представят предложение от акредитирана образователна институция, да владеят английски език и да са в състояние да се издържат по време на обучението си във Великобритания.
През учебната 2020/2021 година студентите от ЕС продължиха да се възползват от текущите такси и достъпа до финансиране, като тези гаранции се прилагат за целия срок на обучението им. Българските студенти, започващи обучението си след лятото на 2021 г., ще трябва да заплащат студентски такси в пълен размер и няма да имат достъп до държавногарантирани студентски заеми. Размерът на таксите ще се определя от отделните университети и може да има варира спрямо отделните части на Великобритания – Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

При краткосрочните пътувания до 90 дни, свързани с бизнес и туризъм, няма да се изисква виза.
Цените на визите за българи варират от 40 до 3751 евро.

Туристическите визи, валидни и за деца, варират от 110 евро до 949 евро. Най-малко струва визата, валидна до 6 месеца – 110 евро, следва валидната до 2 години (417 евро), до 5 години (756 евро), до 10 години (949 евро).

Всички са валидни за еднократно или многократно влизане в страната.

Университетски преподавател, гостуващ от 6 до 12 месеца, ще плати за виза 219 евро.

Виза за посещение на сватба струва 110 евро, а за медицинско лечение с престой от 6 до 11 месеца – 219 евро.

Родители, чиито деца учат в Обединеното кралство, също ще имат нужда от виза. Тя е валидна за престой до 12 месеца и струва 595 евро.

Има и т.нар. транзитна виза, която е необходима, ако се сменя полет във Великобритания и не се преминава през граничен контрол в страната – 40 евро.

Студентските визи варират от 215 до 595 евро. За краткосрочна виза с престой до 11 месеца цената е 215 евро. Подходяща е за учащи, които отиват в страната за семинар, симпозиум или обмен на знания.

Визата за студенти и ученици струва 402 евро. За нея могат да кандидатстват лица на 16 и повече години. Най-рано за този вид виза може да се кандидатства три месеца преди началото на учебната година. Решението се получава в рамките на 8 седмици след подаване на документите. Срокът за престой с визата зависи от продължителността на обучението. Удължаване на визата струва 475 паунда. За достъп до здравеопазване се доплаща. С тази виза студентът може да покани съпруг/съпруга и детето си (ако то е под 18-годишна възраст). Цената за допълнителната виза струва 475 паунда на човек, може да се наложи и доплащане от 19,20 паунда за взимане на пръстови отпечатъци и снимка.

Най-скъпи са Бизнес визите за инвеститори (1873 евро) и предприемачи (1178 евро). Работните визи варират от 204 до 1408 евро. Най-ниски са таксите за кандидатстване за квалифицирана работа, с недостиг на работна ръка в Кралството, а най-високи са за работниците по обменни програми на кадри. Между 218 и 282 евро струва визата за временни работници. По-скъпи са визите за “стригач на овце” и за “рибар, ловящ риба в териториалните води на Великобритания” (595 евро). Всички видове работни визи можете да видите ТУК.

Има и семейни визи, които позволяват на член от семейство, живеещо във Великобритания, да пребивава повече от 6 месеца в страната. Цената за кандидатстване извън Великобритания е 1758 евро.

Безплатните визи са за дипломати и за членове на международни организации.

Статут на уседналост във Великобритания
Гражданите на ЕС, които са придобили временен статут на уседналост в Обединеното кралство, имат право да отсъстват от страната в продължение на две поредни години, освен ако не искат да получат постоянен статут на уседналост.

За постоянен статут на уседналост се изисква в рамките на пет последователни години гражданинът да не е отсъствал повече от 6 месеца във всяка от тези години от Великобритания. Разбира се, всеки случай се разглежда индивидуално и се допускат изключения, като болест, раждане, държавна служба и т.н.
offnews.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!