Когато има мъртво вълнение, във водата е опасно и до колене

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
52

Най-опасното място в Черно море е брегът, заяви Вили Цеков

Снимка: БГНЕС
Вкрая на юли и началото на август червеният флаг и мъртвото вълнение все по-често изненадват неприятно почиващите по нашето море. Заради няколкото дни почивка на морето и желанието за максимално удоволствие от ваканцията, често туристите не спазват указанията на спасителите, поставяйки по този начин живота си в риск.

Най-опасното място в Черно море е брегът, като именно там много често се случват тежки инциденти, заяви Вили Цеков от Водноспасителната служба към БЧК – Варна в интервю пред Радио “Фокус”.
По думите му основните проблеми, с които се сблъскват спасителите на плажовете, са неразбиране от страна на плажуващите на флаговата сигнализация.
По думите му този проблем е характерен най-вече за август, когато температурите са много високи, но ако морето е неподходящо за къпане, става много трудно да се обясни на летовниците защо не могат да влязат във водата.

“Размишленията на средностатистическия плажуващ са следните: Аз съм си платил чадъра, пил съм три бири, ще вляза ама, само до коленете. Да обаче, името на Черно море не е дадено случайно – първо защото под 200 м не може да живее нищо и второ защото спецификата му е много по-различна от тази на останалите водни басейни, които познаваме”, посочи Цеков.

По думите му при нас най-опасното място е брегът. “Много е важно хората да знаят, че заставайки във водата до колене – те не са в безопасност. Теоретично погледнато, човек е много по в безопасност там, където все още не е почнала да се разбива вълната”, посочи специалистът и уточни защо това е така:

“През нощта ако е имало вълнение, може да направи коридор, това пък дава предпоставки, когато вълните се отдръпват, да минават по този коридор назад към морето. И влизайки до колене, човек може да бъде бутнат от вълната, където попадайки в коридора – водата го издърпва навътре. Ако човек не може да плува, става сериозно. Защото колкото повече се опитва да излезе някой, толкова повече го дърпа водата навътре. Това е т. нар. мъртво вълнение”, каза още Вили Цеков.

Експертът към Водноспасителната служба даде и някои много важни съвети за хората, които изпаднат в такава ситуация.

“Най-важното е човек да не се стреми да излиза перпендикулярно на брега, а трябва да се излезе успоредно. Това са обикновено тесни коридори с 5 до 10 м. ширина. Когато вълната се оттегля дърпа хората навътре в морето. Когато обаче сме подготвени, можем съвсем спокойно да излезем от този поток. И пак казвам, натъртвам – не трябва да се мисли, че влизането в морето до колене е безопасно”, посочи Цеков.

По публикацията работи: Красимир Ангелов
dnes.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!