Кирил Петков: ПП няма да преговаря с Трифонов, Борисов, Пеевски и Костадинов

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
112

Докато хора, свързани с корупция и задкулисие, са на масата за преговори, ПП няма да води диалог с тях, каза премиерът в оставка

Кирил Петков.Снимка: EPA/БГНЕС

Винаги сме били с ясна програма и с ясни принципи, които следваме. Крайната цел е обществените средства да отиват в помощ на хората, които ги плащат, а не в шепа хора, които искат да ги откраднат, каза пред БНР премиерът Кирил Петков, който се очаква утре да подаде оставка на правителството.

„Борбата срещу мафията не е самоцел. Първата стъпка беше да осветлим. Втората – да направим правителство, свободно от задкулисни връзки. Успяхме да сме първа политическа сила, но не успяхме да сме мнозинство, което да позволи да работим с независими коалиционни партньори. Първоначално не знаехме за зависимостите на ИТН”, допълни той.

“Това, че не сме готови да направим сделки със задкулисието, ни докара до тази позиция… Лексиката към задкулисието няма да бъде олекотена”, каза Петков.

По думите му “на хората не им трябват политици, които да им говорят по телевизора, а отзад да ги крадат”.
Той коментира взаимоотношенията с президента Румен Радев.

“Последните ми остри реплики спрямо президента бяха на следната база – когато имаш вот на недоверие и предложение, което защитава българския интерес, когато в същия този ден като премиер изпълнявам обещанието си това да мине през Народното събрание, ти да застанеш с остра позиция срещу нас, въпреки че няма смисъл от това… чувството беше – “този президент какво мисли в този момент, не вижда ли, че има политическа нестабилност”. Това беше изненадващо и фрапиращо. Ако някой се е объркал, че можем да сме хора на някого и да изпълняваме нещо против волята си, няма как да се случи… Аз очаквам по-отговорна позиция, когато сме в политически риск за цялата нация”.

Петков критикува Радев за липса на държавнически подход при решаване на важни за страната проблеми

Той изрази притеснение, че едно бъдещо служебно правителство може да върне България към “Газпром”.

“Ние не сме спрели да казваме на “Газпром” да си изпълняват задълженията по договора. Въпросът не е рубли или не рубли. Въпросът е каква е стратегията на България, ако сме зависими от “Газпром”, а “Газпром” спре подаването”, каза Петков.

Той заяви отново, че докато хора, свързани с корупция и със задкулисие, са на масата за преговори, ПП няма да води диалог с тях.

“ПП няма да преговаря със Слави Трифонов, с Бойко Борисов, с Делян Пеевски и с Костадин Костадинов. С ДБ и с БСП имаме диалог. Ние не искаме избори. Но няма да платим цената някой задкулисен играч да продължи да контролира обществените средства… Мечтая да видя правителство и парламент, които не се контролират от кукловоди, а лидерите да са независими. Ако задкулисни играчи, които се опитват да продължават да крадат обществените средства, кажат – “махни се от пътя ни”, аз няма да се махна. Хората, които имат проблем с ПП, с мен като премиер, с Асен Василев като финансов министър, са тези, на пътя на които застанахме, за да не изхарчат обществените средства по стария начин”, каза Петков.

По думите му в бъдеща коалиция, в която ПП управлява, партньорството с ДБ е 100%.

“Следващи избори ще бъдат референдум с въпрос – каква България искаме? На мафията? Или на прогреса? Дойде време разделно”.

ПП определя като стъпка напред машинното гласуване и няма да подкрепи връщане на хартиените бюлетини.
Във връзка с решението за Северна Македония Кирил Петков заяви, че Скопие вече има избор за собственото си бъдеще, а България не може да носи отговорност за всички.

По статията работи: Божидарка Чобалигова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!