Г-7 забранява вноса на ново руско злато от вторник

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
76

Мярката ще нанесе удар на руските олигарси, които бързат да купуват злато, за да избегнат финансовите последици от санкциите, каза Борис Джонсън

Снимка: Bloomberg LP

Доставките между Русия и Великобритания, която има централна роля в търговията със злато, се сринаха почти до нула, откакто западните страни наложиха санкции на Москва заради нашествието в Украйна. Лондонската пазарна асоциация за скъпоценни метали, която задава стандартите за пазара, премахна руските златни рафинерии от списъка си с акредитираните през март.

„Решението само формализира това, което златната индустрия вече така или иначе направи“, коментира Ейдриън Аш, ръководител на анализите в консултантската компания BullionVault.

Макар че западните санкции за наказване на Русия вече затвориха до голяма степен европейските и американски пазари за злато от втория по големина производител в света, обещанието на Г-7 ще отбележи пълното прекъсване на връзките между Русия и двата водещи търговски центъра в света Лондон и Ню Йорк. Останалите страни в Г-7 са Германия, Франция и Италия.

Преди време Лондон беше една от най-важните дестинации за руски скъпоценни метали – руското злато за 15 млрд. долара, което пристигна в града миналата година, съставляваше 28% от вноса на злато на Великобритания, сочат данни на Comtrade на ООН, пише Bloomberg.

Макар че на теория рафинериите могат да продължат да внасят пряко руско злато, повечето обещаха да не го правят. Асоциацията на швейцарските рафинерии, която доминира индустрията, отрече нейни членове да са купували злато от Русия, след като публикувани данни показаха, че руско злато е влязло в Швейцария.

В момент, когато елитът в Русия бърза да купува злато в опит да избегне финансовите последици от санкциите, забраната „ще засегне директно руските олигарси“, заяви британският премиер Борис Джонсън в комюнике.

Забраната на вноса, която ще влезе в сила скоро, ще важи за новодобитото и за рафинираното злато, става ясно от комюникето.

Притокът на други метали от Русия като мед, никел и паладий продължава в момент, когато суровинната индустрия трудно управлява дългогодишните си отношения с един от големите доставчици на суровини в света.

В същото време руската златна индустрия търси нови варианти за продажби като по-голям износ за Китай и Близкия изток, които не са част от Г-7.

По статията работи: Божидарка Чобалигова
Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!