Карни: Британската икономика се насочва към стагнация

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
130

В момента тя е близо до равновесието, като оперира малко под потенциала си, смята гуверньорът на АЦБ

Гуверньорът на Английската централна банка Марк Карни. Снимка: Ройтес

Гуверньорът на Английската централна банка (АЦБ) Марк Карни заяви, че британската икономика е напът да изпадне в стагнация през настоящото тримесечие, а скритият растеж продължава да изглежда анемичен дори при изваждане на ефекта на волатилността заради Brexit, предава Ройтерс.

В реч на икономическия форум в Джаксън Хоул, САЩ, в присъствието на централни банкери от цял свят Карни заяви, че моментната снимка на британската икономика показва, че „тя е близо до равновесието, като оперира малко под потенциала си“.
Икономиката на Великобритания се сви през трите месеца до юни за първи път от световната финансова криза насам. Причината до голяма степен беше ръстът на дейността по-рано през годината, когато компаниите трескаво се подготвяха за първоначалния краен срок за Brexit.
В началото на този месец АЦБ прогнозира растеж о 0,3% през настоящото календарно тримесечие. Но допитвания сред бизнеса през август очертаха по-мрачна картина.

„Британската икономика се сви леко през миналото тримесечие и допитвания показват стагнация през настоящото тримесечие. Имайки предвид свързаната с Brexit волатилност, възможно е скритият растеж да е положителен, но анемичен“, заяви Карни.

Въпреки това пазарът на труда във Великобритания остава силен с безработица, която е близо до рекордно дъно и най-бързия растеж на заплатите от 11 години насам.

Карни заяви, че инерцията на световната икономика остава забавена въпреки повишените очаквания на пазарите, че централните банки по света ще смекчат политиката. Перспективите за британската икономика обаче са свързани предимно с това как и кога ще се случи Brexit.

Новият премиер Борис Джонсън обеща да изведе страната от ЕС на 31 октомври, дори това да означава напускане без сделка, а това може да наруши сериозно снабдителните вериги и търговските връзки.

Слабите инвестиции на бизнеса са най-очевидната последица от несигурността около това кога и как Великобритания ще напусне ЕС, подчерта Карни.

„Има явни сигнали, че това е пряк резултат от несигурността около бъдещите търговски отношения на Великобритания с ЕС и тя служи като предупреждение към останалите за потенциалните последици върху доверието на бизнеса и активността от трайно търговско напрежение“, заяви гуверньорът на АЦБ.

Той повтори мнението си, че централната банка вероятно ще смекчи паричната си политика, за да помогне на икономиката в случай на Brexit без сделка, въпреки че има ограничения за това доколко може да толерира повишаване на инфлацията, предизвикано от поевтиняващ паунд.

Макар да е съгласен, че рискът от Brexit без сделка е нараснал, Карни заяви, че все още нищо не се знае.

Ако Великобритания и ЕС постигнат споразумение преди крайния срок, това вероятно ще изисква ограничено и постепенно повишаване на лихвите, посочи той, повтаряйки отдавнашното послание на АЦБ за лихвените проценти.

По статията работи: Божидарка Чобалигова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!