Колко пари са необходими, за да бъдеш богат

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
119

Ключът към това да сте богат е жизненият стандарт

Снимка: Pixabay
Джон Д. Рокфелер-старши навремето е бил най-богатият човек в света. Той е прекарал последните 40 години или живота си, раздавайки парите на семейството и различни благотворителни организации.

Притежавал е две къщи, една в Слийпи Холоу, Ню Йорк и една в Ормънд Бийч, Флорида. Първият имот, известен като Kykuit Rockefeller Estate, бил много голям и много скъп за поддръжка.

И тъй като раздал по-голямата част от богатството си, Рокфелер бил принуден да вземе пари от сина си Джон Д. Рокфелер-младши. Останали му само около 7 милиона долара (131 милиона долара в днешните долари) и тези пари не генерирали достатъчно доходи, за да поддържа той стандарта си на живот.

Томас Корли прави доста медийни интервюта в своите изследвания Rich Habits, в които интервюира 233 заможни индивида (177 от които са селф-мейд милионери) с най-малко 160 000 долара годишен брутен доход и 3,2 милиона долара нетни активи.
Почти всеки път, когато говори за своите изследвания, му се задава един и същ въпрос: Колко пари трябва да имате, за да се считате за богат?

Но първо да дефинираме: Какво означава да си богат?

Корли, като сертифициран счетоводител и финансов анализатор твърди, че да си богат означава инвестираните активи да генерират достатъчно приходи, за да финансирате стандарта си на живот и да плащат данъците върху този доход.

С други думи, вие сте богати, когато вашите неработни, пасивни доходи се равняват или надвишават разходите ви за живот.
От друга страна, ако нямате инвестирани активи, но сте един от малкото късметлии, които имат пенсия, бихте се считали за богати, ако пенсията ви генерира достатъчно доходи, за да финансира стандарта ви на живот и да плати данъците върху този доход.

Но ако не сте от малкото късметлии, които получават пенсия, каква сума ви е необходима? Каква е цифрата?

Въпреки че на този въпрос няма лесен отговор, експертът е убеден, че най-верният отговор е: 3,2 милиона долара.

Това е така, защото 3,2 милиона долара, ако бъдат инвестирани благоразумно, би трябвало да генерират около 150 000 до 160 000 долара годишно в пасивен доход. Дори в скъпи щати като Калифорния, Ню Йорк и Ню Джърси, 150 000 долара годишно трябва да бъдат повече от достатъчно, за да се насладите на комфортен, финансово обезпечен начин на живот.

Но реално не ви трябват 3,2 милиона долара, за да се считате за богати.

Ако стандартът ви на живот е нисък и месечният ви нетен доход е по-малък от, да речем, 3500 долара, бихте могли да се считате за богати, ако имате 1,2 милиона долара инвестирани активи. Ако бъдат инвестирани благоразумно, 1,2 милиона долара трябва да генерират пасивен доход между 50 000 и 60 000 долара годишно.

Така че, на най-долното ниво на богатство е 1,2 милиона долара. Поне за САЩ.

За Джон Д. Рокфелер-старши, 131 милиона долара не са били достатъчни за поддържане на стандарта му на живот. И без значение колко пари имате, ако трябва да вземате пари назаем, за да поддържате стандарта си на живот, няма да считате себе си за “богат”.

Ключът към това да сте богат е жизненият стандарт, който да е по-малък от пасивния ви доход. Вашият жизнен стандарт може да ви направи богати – или не.
ECONOMIC.BG

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!