Камарата на лордовете одобри законопроект за блокиране на Brexit без сделка

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
322

Той изисква от премиера Борис Джонсън да поиска удължаване на членството на Великобритания в ЕС с три месеца

Снимка: Архив Ройтерс

Горната камара на британския парламент одобри законопроект, който цели да блокира Brexit без сделка в края на октомври, предава Ройтерс.

Нормативният акт изисква от премиера Борис Джонсън да поиска удължаване с три месеца на членството на Великобритания в ЕС, ако парламентът не приеме сделка или не постигне съгласие за напускане без споразумение до 19 октомври. Очаква се законопроектът да бъде подписан от кралица Елизабет II в понеделник и да придобие силата на закон.

Камарата на лордовете одобри законопроекта без официално гласуване във финалния му етап.
Джонсън го наричаше „законопроектът да катапултирането“ и заяви, че той обърква прегорите му за Brexit с ЕС, като премахва заплахата от напускане без сделка. В четвъртък той каза, че по-скоро би умрял, отколкото да поиска отлагане на излизането на Великобритания от ЕС.

Премиерът изключи 21 депутати от парламентарната група на собствената си Консервативна партия по-рано тази седмица заради сътрудничеството им с опозиционните партии в Камарата на общините при прокарването на законопроекта противно на желанията на правителството.

Джонсън твърди, че сега Великобритания трябва да проведе парламентарни избори на 15 октомври, за да позволи на избирателите да решат кой искат да преговаря за напускането на ЕС от Великобритания на срещата на върха в Брюксел по-късно същия месец.

До този момент обаче опозиционните партии отхвърлят призива му за избори, който ще изисква подкрепата на две трети от 650-местната долна камара на парламента, като твърдят, че не искат да му позволят да диктува кога да се проведе подобен вот.

Лейбъристката партия съобщи първоначално, че ще подкрепи избори, след като законопроектът за предотвратяване на Brexit без сделка в края на октомври се превърне в закон, но сега твърди, че иска отлагането на Brexit да стане факт преди провеждането на избори.

По статията работи: Божидарка Чобалигова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!