Колко силно ще се удари британският параход в айсберга Brexit?

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
511

Икономиката на Обединеното кралство може да изпадне в своеобразен шок при излизане от ЕС без споразумение

Снимка: Ройтерс

Решителността на британския премиер Борис Джонсън Великобритания да напусне Европейския съюз (ЕС) на всяка цена на 31 октомври увеличи възможността за най-твърдата форма на Brexit – тази без споразумение. Без официална сделка към момента на развода Кралството ще изгуби безпроблемния, безмитен достъп до ЕС, най-големия търговски блок. Търговските отношения между Великобритания и ЕС ще се върнат незабавно към правилата, договорени през 1995 г. от членовете на Световната търговска организация, което ще значи установяване на мита върху британския внос в страните от блока, забавяния на границите заради митнически проверки, както и множество други рестрикции върху свободната търговия.

Накратко – Brexit без сделка ще доведе до шок за британската икономика. Сценарият е сравняван с „превключването на кола, движеща се с пълна мощ, от пета на първа скорост“.

Ролята на СТО

Базираната в Женева Световна търговска организация осигурява основни правила за търговията на стоки и услуги. Организацията следи как 164-те страни членки търгуват, като помага при разрешаването на международни търговски спорове. Великобритания вече е част от нея, както ще продължи членството си, независимо от раздялата си с ЕС, което ще значи, че ако при раздялата им няма установено ново споразумение, търговията в Кралството ще бъде обект на правилата на СТО. Някои британски законодатели виждат това като катастрофа за икономиката на Великобритания, докато други смятат, че по този начин страната ще може да постигне по-добри двустранни договорки с други държави.
Съдбата на британския износ към ЕС след Brexit без споразумение

Търговията на стоки и услуги между Великобритания и страните членки на блока вече няма да бъде безпрепятствена и безмитна в случай, че Brexit протече без сделка. Вместо това британските стоки и услуги ще са обект на правилата, договорени от СТО, които ЕС отнася към трети страни. 48-процентен дял от износа на Великобритания е насочен към блока, а промяната в отношенията им може да доведе до разходи, изисквания и проверки, които не съществуват от десетилетия. Налозите може да са различни за различните продукти, обикновено средната ставка на ЕС е 3%.

По отношение на европейския внос в Кралството

Потребителските цени във Великобритания вероятно ще се увеличат за значителна част от европейския износ, включително храни, автомобили и облекла. Британското правителство вече се опита да избегне това увеличение. През март то предложи временен 12-месечен план за отмяна на митата върху 87% от вносните стоки от ЕС и всички останали търговски партньори без тези, които вече са обект на двустранни споразумения.

Въпреки това някои европейски стоки ще станат обект на британски мита, за да може Великобритания да предпази чувствителните си индустрии от чуждестранна конкуренция. Според проектопредложение британските мита върху сериозен набор от европейски стоки ще се увеличат значително от нулеви, включително върху автомобили (около 10%), облекла (около 12%) и порцелан (около 12%).

Съдбата на британския сектор на услугите

Индустриите, свързани с услуги, имат 79-процентен дял в британската икономика и генерират 45% от износа ѝ. Без споразумение за раздяла сектора на услугите в Кралството ще загуби преференциалния си достъп до европейските пазари, като може да стане обект на нови регламенти, от които да бъде силно негативно повлиян.

Промяната носи потенциал да принуди някои компании, базирани във Великобритания, да се преместят в друга европейска държава. Всичко това може да доведе до драстичен спад на износа на услуги в ЕС.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!