Британски депутати се готвят да съдят Джонсън, за да се отложи Brexit

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
430

Те са готови да поискат по съдебен път прилагането на закона за отлагане, ако е необходимо

Снимка: Ройтерс

Британски депутати, включително и тези, които премиерът Борис Джонсън изключи тази седмица от своята Консервативна партия, подготвят съдебен иск срещу премиера, ако той откаже да поиска отлагане на Brexit, съобщи днес BBC, цитирана от Ройтерс.

Законопроект на опозицията, който принуждава Джонсън да поиска от Европейския съюз продължаване на срока за британското оттегляне от общността с цел да се избегне Brexit без споразумение на 31 октомври, бе одобрен от горната камара на парламента и се очаква да стане закон в понеделник, след като кралицата го подпише.

Джонсън обаче каза, че няма намерение да иска от Брюксел ново продължаване на крайния срок и “по-скоро ще лежи мъртъв в канавка, отколкото да отложи Brexit”. Днес вестник Daily Telegraph цитира негови думи, че той бил обвързан “само на теория” с новия закон.
Правителството досега не е коментирало съобщението на BBC, според което голяма група депутати вече са събрали юридически екип и са готови да поискат по съдебен път прилагането на закона, ако е необходимо.
Бившият вицепремиер Дейвид Лидингтън заяви, че спазването на върховенството на закона е основен принцип на министерския кодекс. „Неспазването на който и да е конкретен закон създава наистина много опасен прецедент“, каза той пред BBC. Лидингтън, който беше заместник на Мей, подаде оставка преди Джонсън да встъпи в длъжност.

Според Джонсън единственият изход от задънената улица с Brexit е провеждането на нови избори и иска те да се състоят на 15 октомври, за да спечели нов управленски мандат и да разполага с оставащите две седмици, за да осъществи Brexit навреме. За да свика нови избори обаче той се нуждае от две трети от депутатските гласове, а опозиционните партии, включително Лейбъристката, вече заявиха, че ще гласуват или против, или ще се въздържат по този въпрос, докато законът, принуждаващ Джонсън да поиска отлагане на Brexit, не бъде изпълнен.

Джонсън вече не успя на събере достатъчно гласове за нови избори при първия опит в сряда. Има насрочено ново гласуване по въпроса в понеделник със слаби шансове премиерът да спечели.

По статията работи: Бойчо Попов
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!