Каква ще бъде речта на кралица Елизабет II в случай на Трета световна война?

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
292

Тя е написана още по време на Студената война

Снимка: БГНЕС

Откакто Владимир Путин нареди на руските войски да нахлуят в Украйна, целият свят е в състояние на бойна готовност с перспективата конфликтът да се разраства.

В неделя Путин приведе в готовност руските ядрени възпиращи средства след намеса от запад, ход, за който необяснимо обвини Лиз Трус. А в сряда руският външен министър Серги Лавров заяви, че е избухнала Трета световна война, тя би била “ядрена и разрушителна”.

Ако конфликтът засегне територия на Обединеното кралство, кралица Елизабет II, която има много планирани речи за големи събития, има една, която ще прочете, в случай че британските граждани се сблъскат с ядрена война или Трета световна война.

Речта на кралицата

Речта е написана първоначално през 1983 г., по време на разгара на Студената война, и е оповестена публично през 2013 г. под 30-годишното управление от Националния архив.

Някои аспекти на речта вече са остарели, като например участието на принц Андрю за Кралския флот, но това остава прозорлив и отрезвяващ текст.

Написана така, сякаш кралицата излъчва съобщението на обяд в петък, 4 март 1983 г., тя започва с размишления за радостите на Коледа, преди лично да сподели тъгата, която е изпитала, когато беше обявена Втората световна война.

BBC цитира речта, която гласи:

“Никога не съм забравила скръбта и гордостта, които изпитвах, докато сестра ми и аз се скупчвахме в детската стая, слушайки вдъхновяващите думи на баща ми Джордж VI в онзи съдбовен ден през 1939 г. в ​​началото на Втората световна война.

Нито за миг не съм си представял, че този тържествен и ужасен дълг един ден ще ми се падне.

Но каквито и ужаси да ни чакат всички, качествата, които са помогнали да запазим свободата си непокътната два пъти през този тъжен век, отново ще бъдат нашата сила.”

Тя добавя, че терорът сега идва от технологии, а не от войници или летци.

“Всички знаем, че опасностите, пред които сме изправени днес, са много по-големи, отколкото когато и да било в нашата дълга история. Врагът не е войникът с пушката, нито дори летецът, който броди в небето над нашите градове и населени места, а смъртоносната сила на злоупотребяваната технология.”

Нейно кралско височество продължава да подчертава значението на семейството в такива тревожни времена, преди да заключи:

“Следователно моето послание към вас е просто. Помогнете на тези, които не могат да си помогнат, дайте утеха на самотните и бездомните и оставете семейството ви да стане център на надеждата и живота на тези, които се нуждаят от него.

Докато се стремим заедно да се преборим с новото зло, нека се молим за нашата страна и хората с добра воля, където и да са те.

Бог да ви благослови.”

Речта беше измислена като част от упражнението по военни игри, което предвиждаше как Обединеното кралство ще отговори на потенциална ядрена атака от Съветския съюз.

Със сигурност се надяваме, че никога няма да ни се наложи да чуем версия на тази реч, но ако искате да я прочетете, можете да я намерите по-долу:

Когато говорих с вас преди по-малко от три месеца, всички се наслаждавахме на топлината и общуването на една семейна Коледа. Мислите ни бяха съсредоточени върху силните връзки, които свързват всяко поколение с тези, които са били преди и тези, които ще последват. Ужасите на войната не можеха да изглеждат по-далечни, тъй като аз и моето семейство споделихме нашата коледна радост с нарастващото семейство на Британската общност.

Сега тази лудост на войната отново се разпространява по света и нашата смела страна трябва отново да се подготви, за да оцелее срещу големи шансове.

Никога не съм забравила скръбта и гордостта, които изпитвах, докато сестра ми и аз се скупчвахме около безжичния комплект в детската стая, слушайки вдъхновяващите думи на баща ми в онзи съдбовен ден през 1939 г. Нито за миг не съм си представял, че това тържествено и ужасно задължение ще един ден ми падне.

Всички знаем, че опасностите, пред които сме изправени днес, са много по-големи, отколкото когато и да било в нашата дълга история. Врагът не е войникът с пушката, нито дори летецът, който броди в небето над нашите градове и населени места, а смъртоносната сила на злоупотребяваната технология.

Но каквито и ужаси да ни чакат, всички качества, които са помогнали да запазим свободата си непокътната два пъти през този тъжен век, отново ще бъдат нашата сила. Съпругът ми и аз споделяме със земята нагоре и надолу страха, който изпитваме за синове и семейства, дъщери, съпрузи и братя, които са напуснали нашата страна, за да служат на страната си.

Моят любим син Андрю в този момент е в действие със своето подразделение и ние се молим непрекъснато за неговата безопасност и за безопасността на всички военнослужещи и жени у дома и в чужбина.

Именно тази тясна връзка на семейния живот трябва да бъде най-голямата ни защита срещу неизвестното. Ако семействата останат единни и решителни, давайки подслон на тези, които живеят сами и незащитени, волята на страната ни за оцеляване не може да бъде сломена.

Следователно моето послание към вас е просто. Помогнете на тези, които не могат да си помогнат, дайте утеха на самотните и бездомните и оставете семейството ви да стане център на надеждата и живота на тези, които се нуждаят от него.

Докато се стремим заедно да се преборим с новото зло, нека се молим за нашата страна и хората с добра воля, където и да са те.

Бог да ви благослови.

По публикацията работи: Нели Христова
dnes.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!