Как липсата на добра администрация изправя Брестовица пред геноцид!

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
0
80

През 2018-2019 г. населението на село Брестовица, намиращо се в община Родопи с близо 4000 жители, забелязва промени в цвета и вкуса на водата за питейно-битови нужди. По онова време отговорните органи отхвърлят тази теза и се опитват да уверяват жителите, че питейната вода в Брестовица отговаря на всички национални, европейски и международни здравни стандарти.

През февруари 2020 г. истината излезе наяве с първия официален резултат и става ясно, че нивата на манган са доста над допустимите граници 50 mg/l или 0,05 mg/dm³. След няколко проби на водата изследванията показват критичните 6,499 mg/l. Уведомени са всички частни, общински и национални институции, отговорни за качеството на питейната вода в Брестовица и наложени заповеди за предприемане на незабавни мерки за установяване на причините и намиране на решения.

 

 

През февруари 2021 г. е обявено частично бедствено положение с постановление водата да не се използва за питейни цели, като употребата за битови нужди остава позволена.

През август 2021 г. резултатите от доклад на Българската академия на науките (БАН) доказват, че подобни високи нива на манган в питейната вода за битови нужди на Брестовица могат да предизвикат изключително сериозни последици за здравето на потребителите, като най-вредни са за децата. Докладът заключава, че трябва да се предприемат незабавни действия, тъй като населението е изложено на сериозен риск!

Манганът навлиза в човешкото тяло през различни органи, натрупва се и не може да бъде отстранен по никакъв начин. Прекомерните количества причиняват необратими неврологични проблеми при кърмачета и деца. Тези проблеми могат да включват затруднения с говора и паметта, по-нисък коефициент на интелигентност, липса на координация и т.н.. Децата на Брестовица са изложени на изключителен здравен риск от години, което може да се тълкува като заплаха от геноцид!

От 2020 г. до днес , брестовичани получават множество обещания от отговорните институции за намиране на бързи решения и тяхното финансиране. След няколко годишно чакане, решение скоро бе намерено, но 90% от финансирането все още липсва!

Общинските и национални административни органи все още отказват да отговорят на въпроса кой е отговорен за замърсяването на питейната вода на Брестовица и излагането на 1000 деца на такъв риск, въпреки че докладите изготвени по случая, посочват вероятен виновник.

Поради липсата на 100% потвърден виновник за генезиса, потърпевшите са лишени от възможността да защитят човешките си права. Вместо това се завеждат дела в съда срещу хора, които настояват през годините за изясняване на причините за замърсяването на водата в Брестовица и отстояват демократичните права на населението, като най-вече правата на децата за здравословна околна среда и чиста питейна вода.

Всичко това поражда множество въпроси, на които България ще трябва да отговоря!

Какви са били приоритетите на България през цялото това време и защо всичко се проточва през годините? Защо досега са осигурена само малко част от финансирането и докога властите ще приоритизират други проекти, които нямат общо със заплаха за здравето и ще избутват тези деца в риск на заден план? Какво е по-важно от живота, здравето и бъдещето на децата?

 

Защо община Родопи инвестира огромни суми през изминалите години в паркове и реконструкция на пътища в други села, а тези деца чакат четири години въпреки риска за здравето си? Какъв процент от общата сума на проекта е финансирала общината и защо не желае да финансира повече, а иска остатъка от държавата? Трябва ли децата на Брестовица да бъдат потърпевши от това неразбирателство между общинска и национална власт относно финансиране? Ще станем ли свидетели на грозната картинка, в която Брестовица ще има нови красиви детски площадки, но няма да има деца, които да играят на тях?

Кой е виновен, че толкова добре познат проблем не се решава вече четири години и как трябва да се тълкува “разумен срок” упоменат в закона при подобни ситуации? Времевата рамка на изпълнение на решението разумна ли е като се има на предвид, че тези деца спадат под критерия “ДЕЦА В РИСК”? А кога ще бъдат подсигурени останалите средства?

Справедливо ли е засегнатите жители да плащат за замърсена питейна вода през всичките тези години и дали това решение отговаря на европейските стандарти за защита на потребителите?

Кога ще свърши този ад и ще има ли трайни последици върху здравето на децата и останалото население?

Кой ще носи отговорност, ако утре черната версия стане реалност и всички деца имат необратими последици от ситуацията?

Как е възможно държава-членка на ЕС и ООН да потъпква толкова жестоко гражданските права и да излага на изключителна опасност близо 1000 деца за толкова дълъг период от време и кога ще се намесят европейските и международни власти?

Поради загубата на доверие в приоритетите и способностите на местната и националната администрация, жители на Брестовица продължават борбата си за защита на правата си и решаване на казуса, като този път го пренасят извън границите на страната.

На 11.05.2024 г. Лазар Бакалов е входирал официална жалба до Европейската комисия подкрепена с всички необходими документи, предоставени от ГС „Живот за Брестовица“, което през всички тези години се бори за справедливост. Искът е да се провери случая на европейско ниво възможно най-скоро и в случай на доказани нарушения да се сезира Европейския съд.

Комисията на ООН, Международната здравна организация и други международни органи също ще бъдат уведомени в следващите дни, ако България не се само сезира!

Жителите на Брестовица призовават Европа за подкрепа в тази битка, застрашаваща здравето на децата им!

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!