Атентат срещу словашкия премиер Роберт Фицо след правителствена среща (видео)

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
40

Днес, в шокиращ инцидент, който привлече международното внимание, словашкият министър-председател Роберт Фицо беше тежко ранен при опит за атентат. Събитието се случи след правителствена среща в град Хандлова, разположен на около 200 километра североизточно от столицата Братислава.

По предварителна информация, нападението станало докато Фицо се разхождал сред малка тълпа. Нападателят, който е бил въоръжен с огнестрелно оръжие, се приближил до премиера и открил огън. Свидетели на инцидента са чули четири до пет изстрела. Фицо бил бързо евакуиран от мястото на нападението и отведен в автомобил, като по-късно е транспортиран с хеликоптер до близката болница в Банска Бистрица поради необходимостта от спешна медицинска намеса.

Състоянието на премиера е описано като “животозастрашаващо”. Нападателят е бил задържан на място от полицията.

Този акт предизвика вълна от осъдителни реакции от страна на международни лидери, които изразиха своето ужасение от случилото се и подчертаха, че насилието няма място в демократичните общества. Събитието е шокиращо не само заради своята жестокост, но и поради факта, че се случва в мирна демокрация като Словакия, където подобни актове на насилие са рядкост.

Инцидентът вероятно ще предизвика сериозни политически и социални последици за страната, като ще повлияе на вътрешната политическа стабилност и може би ще предизвика разисквания относно мерките за сигурност на висшите държавни служители в Словакия.

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!