Засилените икономически и геополитически връзки между Китай и Русия след инвазията в Украйна: Перспективи и предизвикателства

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
27

След началото на пълномащабната инвазия на Русия в Украйна през 2022 г., взаимоотношенията между Китай и Русия претърпяха значително засилване, както в икономически, така и в геополитически аспект. С изключването на Русия от традиционните си европейски пазари в резултат на западните санкции, руските компании бяха принудени да търсят алтернативи, което укрепи търговските връзки с Китай. Двустранната търговия между двете страни достигна 240 милиарда долара през миналата година, което представлява увеличение от 26% спрямо предходната година. Китай изнася широк спектър от стоки за Русия, включително автомобили, индустриално оборудване и смартфони, и в същото време закупува руски енергийни износи за милиарди долари.

По време на планирана среща в Пекин между руския президент Владимир Путин и китайския президент Си Дзинпин, беше отново подчертана “приятелската” връзка между лидерите на двете авторитарни държави. Срещата между Путин и Си беше 43-та по ред и подчерта укрепването на политическите връзки и стратегическото партньорство между Китай и Русия.

Въпреки че Китай официално не доставя смъртоносно оръжие на Русия, страната играе ключова роля като канал за доставки, които са жизненоважни за руската отбранителна индустрия. Това предизвика предупреждения от страна на американския държавен секретар Антъни Блинкен и министъра на финансите Джанет Йелън към Пекин за потенциални последици, ако китайските компании поддържат военните усилия на Кремъл.

В допълнение, Китай и Русия се стремят да изградят мултиполярен свят, в който властта да бъде разпределена по-широко, като по този начин се разрежда влиянието на Съединените щати. Това се вижда ясно в инвестициите на Китай в икономическите отношения с не-западни страни, както и в амбицията на Пекин да възстанови своето историческо величие и да се противопостави на “американското хегемонично влияние”.

Икономическото сътрудничество между Китай и Русия се укрепва и чрез инвестиционни проекти като инициативата “Един пояс, един път”, където Китай строи инфраструктура и финансира проекти в дружелюбни нации, като тези дейности често се възприемат като средства за увеличаване на китайското глобално влияние.

Въпреки укрепването на търговските и политическите връзки, съществуват предизвикателства, свързани с установяването на стабилни финансови кооперации и регулаторни механизми, както и с решаването на рисковете на пазара, което остава важен въпрос за двете страни.

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!