Как да подадете иск за злополука на борд на самолет или кораб/лодка?

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
0
64

 

 

Ако сте били наранени по време на пътуване в чужбина, може да можете да поискате обезщетение. Тази страница обяснява какво трябва да знаете за международните конвенции, уреждащи произшествия във въздуха или морето, и съдържа някои съвети, за да гарантирате, че иска ви е успешен.

За какъв тип пътни произшествия мога да претендирам?

Хората претендират за обезщетение за наранявания за разнообразие от проблеми, причинени по време на пътуването по въздух и море. Често срещаните примери включват:

 • Предмети, падащи от шкафчета над главата
 • Падане по време на качване или слизане от самолета или лодката
 • Изгаряния от разливане на горещи напитки
 • Хранително отравяне
 • Кабинен екипаж ви удря с количка за храна или напитки
 • Заразяване с болест като Norovirus, докато сте на борда на круизен кораб
 • Наранявания, причинени от неизправно оборудване
 • Падане от височина от кораб

 

Ако инцидентът се е случил на самолета или кораб, или по време на процеса на качване или слизане, тогава може да сте в състояние да подадете иск за телесна повреда.

Какво представлява Монреалската конвенция?

Монреалската конвенция е набор от правила, които уреждат международните въздушни пътувания. Той налага „строга отговорност“ на авиокомпаниите за наранявания, възникнали по време на полет или по време на качване и слизане. Строгата отговорност означава, че не е нужно да показвате, че някой е виновен за вашия инцидент. Авиокомпанията се счита за отговорна просто поради инцидент, случил се в техния самолет.

Трябва обаче да докажете, че е имало злополука.

Без да затъваме в правната терминология, определението за злополука може да бъде много сложно и различно от това, което може да очаквате. Като цяло трябва да покажете, че самият инцидент е бил необичаен, а не нещо, което обикновено се случва по време на полет. Да бъдеш ударен от количката за напитки е необичаен инцидент, за който потенциално може да претендираш. Нараняванията, причинени от кацания, които са в рамките на нормалното, не са необичайни и не бихте могли да предявите иск.

Нараняванията трябва да са в резултат на „външна“ злополука. Не можете да претендирате за „вътрешни“ медицински състояния като дълбока венозна тромбоза или перфорирано тъпанче, причинени от промени във въздушното налягане.

Какво представлява Атинската конвенция?

За инциденти с международно корабоплаване съответната конвенция е известна като Атинската конвенция. Прилага се, когато пътувате с кораб, ферибот или друг плавателен съд.

Съгласно Атинската конвенция, корабната компания носи отговорност за всякакви наранявания, претърпени по време на плаване на кораба или по време на качване/слизане. Работи почти по същия начин като Монреалската конвенция, с изключение на това, че няма „строга отговорност“.

Това означава, че ще трябва да докажете, че злополуката е причинена по вина или небрежност на корабната компания или нейните служители, за да предявите успешен иск.

Ами ако пътуването ми е част от „пакетна“ ваканция?

Ако сте резервирали своя полет или пътуване по море като част от пакетна ваканция, тогава може да бъде предявен иск срещу туроператора съгласно английското законодателство.

Вашият адвокат може да ви помогне да решите срещу кого да подадете иск за най-добрия шанс за осигуряване на обезщетение.

Колко време имам за да направя иск?

Както Монреалската конвенция (за въздушни произшествия), така и Атинската конвенция (за корабни произшествия) имат строг срок от две години от датата на слизане от самолета или кораба.

Ако искът не бъде предявен в този срок, правото на обезщетение спира. Това е без изключения. Ето защо е важно да действате бързо, ако мислите да подадете иск.

Как да направя иск?

Ако сте ранени на борда на самолет или кораб, опитайте се да съберете колкото се може повече доказателства, за да си дадете най-добрия шанс да си осигурите обезщетение. Можете да направите това чрез:

 • Заснемане на района, където е станал инцидентът
 • Записване на имената и данните за контакт на всички свидетели
 • Докладване на инцидента на превозвача
 • Записване на подробности за всяко медицинско лечение, което сте получили, на борда, на местоназначението на вашето пътуване или когато се върнете у дома
 • Поддържане на разписки за доказване на вашите разходи

 

Следващата стъпка е да се свържете с адвокат, който има опит в искове за международни пътни инциденти, веднага щом се върнете у дома. Както Монреалската, така и Атинската конвенция дават на пътуващите в Обединеното кралство правото да искат обезщетение чрез английските съдилища, независимо къде се е случило произшествието. Няма да е необходимо да наемате чуждестранен адвокат или да завеждате дела в чужбина.

Свържете се с българския адвокат:

Елида
Tel: 07843349633 / 02045028835
E-mailElida.dimitrova@osborneslaw.com

Cнежина
Tel:  07516 441448 / 02045028842
E-mailsnezhinayankova@osbornes.net

 

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!