Крал Чарлз Трети направи първото си обръщение към нацията (видео)

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
178

Крал Чарлз Трети направи първото си обръщение към нацията в качеството си на новия монарх на Великобритания. Речта му беше излъчена на живо. Тя беше записана в Бъкингамския дворец малко по-рано днес и идва часове след кончината на неговата майка Кралица Елизабет Втора.

“Говоря пред вас днес с чувство на дълбока скръб. През целия си живот Н. В. Кралицата, моята любима майка, беше вдъхновение и пример за мен и за цялото ми семейство. Дължим й най-искрената признателност, която всяко семейство може да дължи на майка си, за нейната любов, привързаност, напътствия и пример за нас”. С тези думи се обърна към британския народ крал Чарлз III.

 

“Тя направи жертви в името на дълга. Това обещание за доживотна служба днес подновявам пред всички вас. Наред с личната скръб, която цялото ми семейство изпитва, ние също споделяме с толкова много от вас в Обединеното кралство, във всички страни, където кралицата е била държавен глава, в Британската общност и по целия свят, дълбоко чувство на благодарност за повече от 70 години, в които майка ми като кралица служи на хората от толкова много нации. През 1947 г., на своя 21-ви рожден ден, тя обеща – независимо дали е кратък или дълъг нейният живот, да бъде в служба на своя народ. Това беше повече от обещание. Беше дълбок личен ангажимент, който определи целия й живот”, подчерта кралят.

“Както самата кралица направи с такава непоколебима преданост, сега аз също тържествено се заклевам през оставащото време, което Бог ми дава, да поддържам конституционните принципи в сърцето на нашата нация. Където и да живеете в Обединеното кралство или в кралства и територии по света и какъвто и да е вашият произход и вярвания, аз ще се стремя да ви служа с лоялност, уважение и любов, както съм правил през целия си живот”, продължи новият монарх.

Той подчерта, че очаква “любящата помощ на съпругата си Камила”. Крал Чарлз съобщи, че синът му Уилям ще стане принц на Уелс. В речта си той спомена и другия си син – Хари, като заяви: “Изразявам любовта си към принц Хари и Меган, които продължават да градят живота си извън океана”.

“След малко повече от седмица ще се съберем като нация, като Британска общност и наистина глобална общност, за да погребем моята любима майка. В скръбта си нека помним и черпим сили от светлината на нейния пример. От името на цялото ми семейство мога само да изкажа най-искрени и сърдечни благодарности за вашите съболезнования и подкрепа. Те означават повече за мен, отколкото мога да изразя”, каза още крал Чарлз.

Той завърши обръщението си с думите: “И на моята скъпа майка – когато започваш последното си голямо пътуване, за да се присъединиш към моя скъп покоен татко, искам просто да кажа следното: Благодаря ти”.

Речта на крал Чарлз беше излъчена и в лондонската катедрала “Сейнт Пол”, където около 2000 души присъстваха на възпоменателна служба за кралицата. Сред присъстващите бяха министър-председателката Лиз Тръс и членове на правителството.

Новият британски монарх е призван да изпълнява кралските си задължения след смъртта на майка си, кралица Елизабет Втора, която почина в четвъртък на 96-годишна възраст.

Съветът по присъединяването, церемониалното събрание за официалното провъзгласяване на новия крал, се очаква да се проведе в събота. На него Чарлз ще бъде официално посочен като новия монарх от група високопоставени благородници.

Междувременно бе съобщено, че е започнала и подготовката за погребението на кралица Елизабет Втора.
burgas24.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!