40 служители на МВР са помагали през годините на Георги Семерджиев, който уби две момичета с кола

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
386

Снимка БГНЕС / Михаела Катеринска
Георги Семерджиев

40 служители на МВР с действие или бездействие са помагали през последните години на Георги Семерджиев, шофьора, който през юли уби две момичета в центъра на столицата. Това показва проверка на вътрешното министерство. За проверката и констатациите от нея съобщи в интервю за Нова телевизия главният секретар на МВР Петър Тодоров.

На 5 юли джипът на Георги Семерджиев помете и уби на място Хариет и Христина. Момичетата бяха на тротоара на булевард „Черни връх”. Шофьорът избяга и беше арестуван в дома му. Оказва се, че има 47 акта и 49 наказателни постановления за различни нарушения. Шофирал е с фалшива шофьорска книжка, фалшиви регистрационни табели и метамфетамин в кръвта. Появяви се информация, че именно полицаи са му помогнали да избяга от мястото на катастрофата и да се укрие. МВР започна проверка дали е имало полицейски чадър над Семерджиев.

Проверката, която е извършило МВР обхваща последните 10 години. През тях Семерджиев бил спиран с нарушения на пътя и въпреки това е продължавал да шофира, без да понесе никаква наказателна отговорност. Установени са 40 служители от Пътна и Охранителна полиция, които са си затваряли очите – умишлено или от нехайство.

„За съжаление има констатации за голяма група служители, които с действия или бездействия са установени такива данни за дисциплинарни нарушения, което е повод да започнат дисциплинарни производства срещу тях”, каза още Тодоров.

Дали става въпрос за чадър от по-високо ниво, или за инцидентни случаи, ще установи проверката в МВР, която продължава.

В хода на разследването по случая Софийската градска прокуратура (СГП) образува досъдебно производство за престъпление по служба на служители от МВР, за които има данни, че са покровителствали обвиняемия Семерджиев. На 11 юли в Столичната дирекция на вътрешните работи беше образувано дисциплинарно производство срещу полицайка от Първо районно управление (РУ), свързвана с Георги Семерджиев. Служителката беше отстранена временно от длъжност.
offnews.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!