Исторически интерес към вота на българите в чужбина

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
201

Най-много заявления за гласуване от Турция и от Великобритания

Наши сънародници прогнозират струпвания пред секциите за гласуване
Снимка: БГНЕС
В събота Централната избирателна комисия (ЦИК) ще решава колко секции ще бъдат открити в чужбина за гласуване на изборите на 4-ти април. Подадените заявления за гласуване в чужбина са малко под 88 000, като най-много са от Турция – 20 890, и от Великобритания – малко над 16 000.

Говорителят на комисията Димитър Димитров заяви:

“Секциите зад граница ще бъдат като число много повече, отколкото на предходни избори. Най-много за последните не знам колко, но примерно след 2013-а година, със сигурност това ще е най-големият брой на секции, които се откриват в чужбина”.
Рекорден брой българи в чужбина ще гласуват на парламентарните избори на 4-ти април, смятат наши сънародници, като очакват дори броят да се увеличи двойно, тъй като в изборния ден пред бюрата за гласуване ще отидат и хора, които не са подали предварително заявление. Вероятно така обаче ще се появяват проблеми заради спазването на противоепидемичните мерки. Изборните секции в чужбина вече са готови за вота. Това казаха за програма „Хоризонт“ българи във Великобритания и в Германия.

Росен Деянов живее от 10 години в Лондон. Откакто е там, гласува на всички български избори. Росен не е включен в избирателна секция в Лондон, но много негови приятели ще участват. За разлика от България, във Великобритания няма кампания за ваксиниране срещу Covid-19 на членове на комисии. Там се изпълнява обявеният ваксинационен план.

На близо 600 километра от Лондон, в германския град Есен, живее Гергана Вакарелова. Тя е студентка по медицина и вече е подала заявление за гласуване. Дори е агитирала нейни приятели също да гласуват. Очаква много висока избирателна активност сред българите в Германия. Според Гергана това, че има опашки от избиратели, означава, че младите хора в чужбина живо се интересуват от изборите у нас. От град Есен Гергана следи предизборните дебати по БНР и проявява изключителен интерес към вижданията на партиите за развитието на страната. И тъй като е от Кърджали, има особен афинитет към посланията на кандидатите за този регион.
Стефан Манов, живее във Франция и е член на Обществения съвет към ЦИК, работи и към френската изборна администрация. В предаването „Нещо повече“ той коментира:

„Исторически интерес към вота на 4-ти април. Почти два пъти повече са подадените заявления. Явно всички осъзнават важността на изборите. Явно разбират, че този изборен ден решава животът ни за следващите четири години“.

Той прогнозира изборна катастрофа заради малкото секции, които няма да помагат да поемат желаещите за гласуване.
bnr.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!