Испания въвежда отново маските и обявява промени в правилата за Covid за туристи от Великобритания

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
247

Испания въвежда отново задължителното носене на маски в болници и здравни центрове от сряда, тъй като страната преживява нарастване на случаите на грип, Covid и други респираторни заболявания. Решението на правителството, взето шест месеца след като носенето на маски в здравни заведения и аптеки спря да бъде задължително, се сблъска с опозиция от някои регионални администрации.

Новото коалиционно правителство налага мярката въпреки съпротивата от повечето от 17-те автономни региона на Испания. Това става само дни след като Канарските острови въведоха подобни мерки поради нарастващия брой случаи на Covid и грип.

“Става въпрос за слагане на маска, когато влезете в здравен център, и свалянето ѝ, когато излезете”, каза министърът на здравеопазването Моника Гарсия пред радио Cadena Ser. “Не мисля, че това е някаква драма. Това е основна и проста мярка от първостепенно значение.”

Испанският министър на здравеопазването, Моника Гарсия, пренебрегна възраженията им и представи мярката като “мерки на здравия разум”. “Говорихме и размишлявахме дълбоко за ролята на маските – особено в здравните центрове и болниците – когато става въпрос за защита както на пациентите, така и на здравните специалисти”, каза тя след среща на регионалните здравни власти в понеделник. “Това е ефективна мярка на здравия разум и такава, която е подкрепена от научни доказателства и е добре приета от обществеността.”

Европейският център за превенция и контрол на заболяванията заяви миналия месец, че “няколко вирусни и бактериални респираторни патогени се очаква да продължат да съществуват заедно на променливи нива през следващите месеци”, допринасяйки за увеличена заболеваемост и смъртност. Европейското тяло е препоръчало на хората да остават у дома, когато са болни, и е препоръчало използването на маски в медицински заведения.

“През текущия период на висока вирусна трансмисия в общността се препоръчва, в допълнение към подходящата хигиена на ръцете и дихателните пътища, персоналът, посетителите и пациентите във всички настройки на първичната и вторичната здравна помощ да носят медицински лицеви маски… в общите части на болницата, стаите на пациентите и други места, където се предоставя грижа за пациенти.”

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!