Искате да знаете кой ще спечели Световното първенство по футбол? Не следвайте парите

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
110

Англия е най-скъпият отбор на шампионата, като играчите му струват 80 пъти повече от отбора на домакините Катар

Снимка: Bloomberg LP

Англия ще спечели Световното първенство по футбол, като победи Бразилия в оспорван финал, след като е надделяла с малко над Португалия.

Освен ако пазарите не се сринат.

Трудно е човек да не стигне до това заключение, след като се вгледа във внушителния отбор на Англия, оценяван на 1,3 млрд. долара, пише Едуардо Портър за Bloomberg. Това е най-богатият отбор в състезанието, като е с около 80 пъти по-скъп от отбора на домакините Катар, който е в дъното на класацията. Ако възможностите на Англия за отбелязване на гол са пропорционални на парите, на които са оценявани играчите ѝ, тя трябва да съкруши Иран в мача на откриването с 21:1.

Но дори да има отбор, който иска да даде 166 млн. долара за френския вундеркинд Килиан Мбапе, цената му според футболния сайт transfermarkt, вероятно не е разумно да се очаква, че той ще отбележи с 1600 гола повече от австралиеца Гаранг Куол, който струва само около 104 хил. долара.

Пропастта между оценките в Brobdingnagian на елитните играчи и цената на обикновените простосмъртни, които практикуват занаята си извън светлината на прожекторите на европейските футболни първенства, не произтича от растящи футболни възможности. Това е просто още една история за технологиите, които стимулират неравенството в нашия свят, в който все повече победителят взема всичко.

Бразилецът Пеле, несъмнено все още най-великият футболист на всички времена, дебютира на Световно първенство в Швеция през 1958 г., когато е само на 17 години. През 1960 г. неговият отбор „Сантош“ му плащал 150 хил. долара на година, около 1,5 млн. долара днешни пари. В наши дни това се равнява на средна заплата. „Пари Сен-Жермен“ плаща на Мбапе 110 млн. долара на година. Дори застаряващите суперзвезди Лионел Меси и Кристиано Роналдо, които са напът да се откажат, печелят 100 млн. долара или повече, включително от спонсорски договори. Те не са 67 пъти по-добри от бразилския майстор.

Не всичко е свързано с футбола. През 1981 г. икономистът от университета в Чикаго Шервин Роузен публикува статията „Икономика на суперзвездите“. Роузен твърдеше, че технологичният напредък ще позволи най-търсените таланти във всяка област да обслужват по-голям пазар и да получават по-голям дял от приходите от него. Това също така ще намали наличните глезотии за не толкова надарените в бизнеса.

Пеле е имал малка доходна база, защото не толкова много хора са можели да го гледат да играе. През 1958 г. в Бразилия е имало около 350 хил. телевизионни приемника. Първата сателитна телевизия Telstar I се появява едва през юли 1962 г., твърде късно за дебюта на Пеле на Световното първенство. Президентът на ФИФА Джани Инфантино прогнозира, че пет милиарда души ще гледат мачовете в Катар. Това е с 66% повече спрямо цялото население на света през 1960 г.
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!