Кралската прокуратура на Острова е получила доказателства за предполагаем скандал с фондация на Чарлз III

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
201

Полицията в Лондон започна разследване през февруари след поредица от вестникарски статии, в които се твърди, че на дарител на фондацията, основана от Чарлз като принц, е била предложена помощ за осигуряване на рицарско звание

Снимка: EPA/БГНЕС

Британската полиция е предала на Кралската прокуратура досие с доказателства за предполагаем скандал по схемата “пари срещу почести”, включващ една от благотворителните организации на крал Чарлз III, съобщи “Сънди таймс”, цитиран от БНР.

Полицията в Лондон започна разследване през февруари след поредица от вестникарски статии, в които се твърди, че на дарител на фондацията, основана от Чарлз като принц, е била предложена помощ за осигуряване на рицарско звание. Антимонархическата група “Република” направи официално оплакване до столичната полиция за Чарлз и бившето му близко доверено лице Майкъл Фосет през септември 2021 година след публикациите.

Майкъл Фосет, който подаде оставка като главен изпълнителен директор на Фондацията след предполагаемия скандал, беше обвинен, че е обещал да помогне на саудитския милиардер дарител Махфуз Марей Мубарак бин Махфуз да получи британско гражданство и титла.

От лондонската полиция потвърдиха, че са получили досието на 31 октомври, но няма да коментират, защото разследването продължава. От Бъкингамския дворец отказаха коментар.

“Сънди таймс” пише, че се очаква прокуратурата да реши преди Коледа дали да бъдат повдигнати обвинения и дали може да се говори за предполагаемо участие на краля.

“Обзървър” днес съобщи, че лидерът на Лейбъристката партия Киър Стармър планира, ако стане премиер, голяма конституционна реформа, включваща премахване на Камарата на лордовете и слагане на край на практиката „пари срещу почести“.
fakti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!