Ирландия обвини Борис Джонсън в саботиране на мирния процес

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
76

Правителството на Ирландия обвини премиера на Великобритания Борис Джонсън, че се опитва да саботира северноирландския мирен процес с “едностранен провокативен акт”, който се основава на лъжливи твърдения за споразумението от Добрия петък, информира “Гардиън”.

Автор: news.bg

На фона на неяснотата около преговорите за Брекзит след заплахата на Лондон да промени част от сключената сделка с ЕС, Томас Бирн, ирландският министър по европейските въпроси, определи твърденията на британското правителство, че действията са с цел защита на мирния процес като “пълна лъжа”.

Той подчерта, че това, което ще се случи в резултат превръщането на този законопроект в закон, е “напълно немислимо”.

Отношенията между ЕС и Великобритания се сринаха до ново дъно през последните 24 часа, след като Лондон отхвърли исканията на Брюксел да оттегли част от законопроекта за вътрешния пазар, който ще предостави на правителството правомощия да погазва протокола за Северна Ирландия.
Решението на британското правителство също влоши отношенията с Ирландия.

Бирн коментира пред радио Би Би Си, че Лондон действа по напълно недопустим начин. По думите му те ценят много близки отношения с Великобритания, а също така добри отношения с Лондон е абсолютно наложително, за да се запази мирният процес, да се предотврати твърда граница и да се запазят добрите отношения между Северна Ирландия и Ирландия.

“Това е едностранен провокативен акт…който е…безпрецедентен. Съобщението, че това е, за да помогне на споразумението от Добрия петък е пълна лъжа и напълно грешно”, подчерта ирландският министър. Според него конституционният статут на Северна Ирландия е преди всичко да се предпази споразумението от Добрия петък, което отново е споменато в договорения между Борис Джонсън и Брюксел протокол преди по-малко от година.
Бирн призова Джонсън да помисли отново и да позволи “разумът да надделее”. Според него британският премиер трябва да разбере, че заплашва мирен процес, който е постигнат с тежка работа в продължение на десетилетия.

Търговските преговори между ЕС и Великобритания ще продължат следващата седмица, но изгледите остават мрачни.
news.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!