Нанси Пелоси: Без сделка със САЩ, ако Великобритания наруши пакта за Brexit

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
180

 

Няма “абсолютно никакъв шанс” търговска сделка с Обединеното кралство да мине Конгреса на САЩ, ако Лондон наруши пакта си за Брекзит с ЕС за ирландската граница, предупреди председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси, цитирана от „Politico“. „Споразумението за Разпети петък (подписано през 1998 г. и сложило край на кървавия политически конфликт в Северна Ирландия – бел. ред.) е основата на мира в Северна Ирландия и вдъхновение за целия свят“, заяви Пелоси в изявление.

„Обединеното кралство трябва да спазва протокола, подписан с ЕС, за да осигури свободен поток на стоки през границата [на Северна Ирландия]. Ако Великобритания наруши международен договор и Brexit подкопае споразумението от Разпети петък, няма да има абсолютно никакъв шанс търговско споразумение между САЩ и Обединеното кралство да мине през Конгреса. ”

За да подчертае своята теза, тя добави: „Споразумението от Разпети петък е ценно от американския народ и ще бъде защитено с гордост в Конгреса на Съединените щати.“ Изявлението на Пелоси идва, след като правителството на Обединеното кралство представи законопроект за отстъпление от части от споразумението за оттегляне, подписано с ЕС, като по този начин нарушава международното право. Предложеното законодателство ще позволи на Обединеното кралство едностранно да определи кои стоки, пътуващи от остров Великобритания до Северна Ирландия, трябва да бъдат обект на мита. В Споразумението за оттегляне обаче се казва, че това ще бъде решение на Съвместната комисия, съставена от представители на Обединеното кралство и ЕС.

Брюкселските власти реагираха с гняв на действията на Лондон и предупредиха, че този ход може да ознаменува края на всякакви сериозни опити за договаряне на организирано излизане на Великобритания от най-големия търговски блок в света, съобщава БГНЕС.

© Actualno.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!