Инфлацията в Обединеното кралство се задържа на 4% въпреки прогнозите за растеж

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
46

Инфлацията се задържа на неочаквано ниски 4% след падане на цените на храните за първи път от две години насам, което е положителен знак за Английската централна банка (Bank of England). Банката е повишавала лихвените проценти, за да намали инфлацията към целевите 2%.

Според Офиса за национална статистика (ONS), индексът на потребителските цени (CPI) за януари е 4%, по-ниско от очакванията на икономистите и собствените прогнози на централната банка. Намаляването на цените на храните с 0.4% от декември до януари и спадът на инфлацията на хранителните стоки до 8% са допринесли за стабилността на CPI. Също така цените на мебели и домакински стоки са намалели.

Керн инфлацията, изключваща енергията и храните, се задържа на 5.1%. Пазарите очакват намаление на лихвените проценти до 5% през юни и до 4.75% през септември.

Канцлерът Джереми Хънт коментира, че планът за намаляване на инфлацията от 11% работи и се очаква скоро тя да достигне около 2%.

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!