“Илон предотвратява ядрена война?”: Какво отговори Мъск

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
36

Осуетил ли е милиардерът украинска атака срещу руския военноморски флот

Собственикът на SpaceX Илон Мъск е инструктирал инженерите си да изключат сателита Starlink на неговата компания, за да осуетят украинска атака срещу руския военноморски флот. Това призна милиардерът, цитиран от Sky News.

В отговор на публикация в Twitter, която обобщава историята – озаглавена “Илон предотвратява ядрена война?” – Мъск заяви:
“Въпросните региони на Starlink не бяха активирани. SpaceX не деактивира нищо“. Той обаче заяви, че въпреки че не е наредил на инженерите да изключат сателитната система, той е отхвърлил украинските молби да я включат

“Имаше спешна заявка от държавните органи за активиране на Starlink чак до Севастопол“, отбеляза той. “Очевидното намерение бе да потопят по-голямата част от руския флот на котва. Ако се бях съгласил с искането им, тогава SpaceX щеше да бъде изрично съучастник в голям акт на война и ескалация на конфликт“.
Това мълчаливо признание, че той действително е попречил на Киев да нанесе значителен удар срещу страна, от която той беше нападнат преди повече от 18 месеца, очаквано предизвика масова гневна реакция.

Мнозина твърдят, че това предлага допълнително доказателство за очевидното му желание да попречи на усилията на Украйна да победи Русия.

Може би най-острата критика към съоснователя на Tesla дойде от самия Киев, като старши съветник на украинския президент Володимир Зеленски излезе със силно формулирано изявление – на практика го обвини за убийството на деца.

“Понякога грешката е много повече от просто грешка“, пише Михайло Подоляк в Twitter.

“Като не позволи на украинските дронове да унищожат част от руския военен (!) флот чрез намеса на Starlink, @elonmusk позволи на този флот да изстреля ракети “Калибър“ по украински градове. В резултат на това загиват цивилни, деца. Това е цената на коктейл от невежество и голямо его. Въпреки това остава въпросът: защо някои хора толкова отчаяно искат да защитят военнопрестъпниците и тяхното желание да извършат убийство? И осъзнават ли сега, че извършват зло и насърчават злото?“

Както беше отбелязано от някои коментатори, това представлява подчертано отклонение в подхода на Киев към Мъск – когото те преди това не искаха да отчуждават.

Последните събития със сигурност не помагат много, за да разсеят гнева към Мъск в резултат на проучване от миналата седмица на Европейската комисия, което установи, че Twitter под негова собственост – особено чрез “демонтирането на неговите стандарти за безопасност” – е изиграл значителна роля в разпространението на руска пропаганда за войната в Украйна.

Това се случва и след множество съобщения, че Мъск е провел няколко разговора с Владимир Путин след нахлуването му в Украйна – твърдения, които собственикът на SpaceX отрече.

Източник: Фокус
vesti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!