Година след смъртта ѝ: От какво почина кралица Елизабет II и кой бе до нея

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
169

Смъртта ѝ настъпи само два дни, след като тя изпълни последния си дълг

LONDON, ENGLAND - JUNE 05: Prince Charles, Prince of Wales and Queen Elizabeth II stand on the balcony during the Platinum Pageant on June 05, 2022 in London, England. The Platinum Jubilee of Elizabeth II is being celebrated from June 2 to June 5, 2022, in the UK and Commonwealth to mark the 70th anniversary of the accession of Queen Elizabeth II on 6 February 1952. (Photo by Chris Jackson - WPA Pool/Getty Images)

Точно на този ден преди една година почина кралицата, което накара шокираната нация в Обединеното кралство да обяви траур за най-дълго управлявалия монарх.

На 8 септември 2022 г. бившият монарх, който беше в своята юбилейна платинена година, почина мирно в любимия си дом Балморал в Шотландските планини на 96-годишна възраст. След смъртта ѝ на трона се възкачи най-големият ѝ син Чарлз, с което се сложи край на втората елизабетинска епоха.

Смъртта ѝ настъпи само два дни, след като тя изпълни последния си дълг, като се сбогува с Борис Джонсън и назначи Лиз Тръс за нов министър-председател на така наречената церемония “целуване на ръка”.

След кончината ѝ беше публикуван официалният смъртен акт на покойната кралица, в който беше посочено какво е причинило кончината ѝ и в колко часа е починала. А документът, публикуван от Националния архив на Шотландия, показва, че единствената причина за смъртта е старостта, без други фактори, които да са допринесли за нея.
В документа, подписан и от дъщеря ѝ принцеса Анна, е посочено името ѝ Елизабет Александра Мери, а до професията ѝ е написано и името ѝ: “Нейно Величество кралицата”. В него е отбелязано, че часът на смъртта ѝ в замъка Балморал в Шотландските планини е 15,10 ч.

 

Потвърждението на часа показва, че няколко членове на кралското семейство не са пристигнали навреме в замъка, за да кажат последно сбогом на любимата си майка и баба. На този ден преди една година Ан вече беше в Балморал заедно с майка си, като Чарлз и съпругата му, сега кралица Камила, пристигнаха в 10,30 ч.

Бъкингамският дворец излезе с изявление в 12,30 ч., в което се казва, че лекарите са загрижени за здравето ѝ и препоръчват тя да остане под лекарско наблюдение. Другите кралски особи, принц Уилям, принц Андрю и сегашните херцог и херцогиня на Единбург, Едуард и Софи, потеглиха за Шотландия със самолет и кацнаха на летище Абърдийн в 15,50 ч.
Това означава, че те са пристигнали в Балморал, след като покойната кралица е поела последния си дъх. Принц Хари също потегли към Балморал с полет от летище Лутън, който излетя в 17,35 ч. Смъртта на монарха беше официално обявена в 18,30 ч., а самолетът на херцога на Съсекс кацна в Абърдийн в 18,46 ч. Бъкингамският дворец излезе с изявление, в което се казва: “Кралицата почина мирно в Балморал този следобед.”

По-късно беше потвърдено, че смъртта на кралицата е регистрирана в Абърдийншър на 16 септември 2022 г. Ако кралицата беше починала в Англия, нямаше да е необходимо да се публикува официална причина за смъртта, тъй като Законът за регистрацията от 1836 г. не се прилага за монарсите.

Въпреки това, тъй като тя е починала в Шотландия, всички смъртни случаи трябва да бъдат регистрирани в рамките на седем дни съгласно Закона за регистрация на ражданията, смъртните случаи и браковете (Шотландия) от 1965 г., включително чрез представяне на смъртен акт на регистратора.
Само няколко месеца след смъртта ѝ в биографията на покойната кралица се твърди, че през последните месеци от живота си тя “се е борила с рака”. Гилес Брандрет, приятел на принц Филип, изказва твърденията за Нейно Величество в книгата, наречена “Елизабет”: Елизабет: “Интимен портрет”.

Брандрет пише: “Бях чувал, че кралицата е имала форма на миелом – рак на костния мозък – което би обяснило нейната умора, загуба на тегло и онези “проблеми с придвижването”, за които често ни разказваха през последната година от живота ѝ.
“Най-честият симптом на миелома е болка в костите, особено в таза и долната част на гърба, а множественият миелом е заболяване, което често засяга възрастните хора. Понастоящем не е известен лек, но лечението – включващо лекарства, които помагат за регулиране на имунната система, и лекарства, които помагат за предотвратяване на отслабването на костите – може да намали тежестта на симптомите му и да удължи преживяемостта на пациента с месеци или с две до три години.”
Източник: Mirror
VESTI.BG

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!