Икономиката на Обединеното кралство през 2024 г. – Предизвикателства и перспективи

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
0
184

 

2023 г. беше трудна за икономиката на Обединеното кралство с нарастващи цени, стагниращи доходи и стабилен растеж, пораждайки страхове от рецесия. Въпреки това, с изненадващия спад на инфлацията преди Коледа, 2024 г. – потенциално важна изборна година, може да донесе по-светло бъдеще.

Инфлация и Икономически Растеж Инфлацията в Обединеното кралство, въпреки че е с 3,9% по-висока от предходната година, изглежда е в процес на стабилизиране. Това се отразява и в други европейски страни, като Франция, и е под средното ниво на инфлация в ЕС. В САЩ инфлацията е още по-ниска. Въпреки това, Обединеното кралство се сблъска с упорита инфлация, особено поради влиянието на войната в Украйна върху енергийните и хранителните цени, както и недостига на работна ръка след пандемията.

Лихвени Проценти След 14 повишения на лихвените проценти от страна на Банката на Англия през последните две години, очакванията са за стабилизиране, въпреки че болката от тези повишения продължава. В сравнение с други страни, където ипотечните сделки често са с фиксиран лихвен процент за дълги периоди, в Обединеното кралство мнозинството от сделките са с дву- или петгодишен фиксиран лихвен процент, което води до увеличение на изплащанията за милиони домакинства.

Безработица и Трудов Пазар Въпреки Covid и повишаването на лихвените проценти, пазарът на труда в Обединеното кралство остава устойчив, със сравним процент на безработица от 4,2%. Това е в съответствие със средното за G7 и е под нивото на безработица във Франция. Въпреки това, има забележимо увеличение на неактивните хора в Обединеното кралство след пандемията, което представлява предизвикателство за пазара на труда.

Данъчна Политика Данъчното бреме в Обединеното кралство е на път да достигне следвоенен рекорд, въпреки че е по-ниско от средното за ЕС. Повишаването на данъчните ставки и непроменените данъчни прагове оказват натиск върху доходите на работещите.

Обща Перспектива Въпреки предизвикателствата, има области за оптимизъм в икономиката на Обединеното кралство през 2024 г. Политиците са фокусирани върху стимулирането на растежа и доходите, като същевременно се справят с неравенството и поддържат стабилността на пазара на труда. Икономическата ситуация ще бъде ключов фактор в предстоящите избори и ще определя политическите дебати и стратегии.

Източник: BBC

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!