Хитростите зад назначаването на новия украински министър на отбраната Рустем Умеров

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
96

 

Малко вероятно е украинският президент Володимир Зеленски да се е ръководил от религиозни съображения при назначаването на Рустем Умеров, но самият факт на назначаването на мюсюлманин сунит за министър на отбраната на страна, която е във война с Русия, е толкова озадачаващ спрямо вътрешна и външна политика на Руската федерация, че неговата “пикантност” ще бъде напълно оценена по-скоро от самите руснаци, отколкото от украинците.

Това посочва в своя публикация във Фейсбук анализаторът Руслан Трад, който е известен със своите анализи относно Сирия. Ето и каква е основата на разсъжденията на Трад:

Мюсюлманите сунити са екзистенциален враг за Русия; тя ги мрази неистово, а руските мюсюлмани са принизени в Русия до нивото на “бойни вилаети”, чиято лоялност към режима на Путин се определя единствено от готовността им да умрат за Русия – достатъчно е да споменем, че първите жертви от руска страна при настъплението през февруари 2022, са жители на Дагестан, а на първа линия в Бахмут, където се водят най-тежките сражения, са бойци на Кадиров, идващи от Чечня и други републики, където белите руснаци са малцинство.

В момента руските мюсюлмани виждат, че в Русия, която са длъжни да защитават срещу заплаха от арест или репресия, те са парии, а в Украйна има военен министър мюсюлманин. Какъв извод ще си направят? На фона на арестите на кримски татари от окупационните сили?

Разбира се, че националният фактор от назначаването на Умеров, е важен. Зеленски има талант за използване на символика: назначаването на кримски татарин за министър на отбраната насред контраофанзива, насочена към Южна Украйна и Крим, е много силен ход. Всъщност това е и картбланш, тъй като кримски татарин ще отговаря за освобождаването на своята земя.

Умеров е завършил Кримския лицей за надарени деца и след това заминава за САЩ, където става стипендиант на FLEX (Future Leaders Exchange Program), което само по себе си е впечатляваща визитка.

Отделно Трад казва за Умеров следното: Социалният кръг на Умеров е широк и има лични връзки с редица лидери, от които Украйна има интерес:

– с турския президент Ердоган и със зет му, който е конструктор на дрона “Байрактар”, довел до унищожаването на огромен брой руска техника от Сирия през Либия до Украйна;
– с настоящия турски външен министър Хакан Фидан, който ръководеше дълги години турското разузнаване;
– със саудитския престолонаследник Мохамад бин Салман;
– с управляващото семейство на Абу Даби;
– и дори Роман Абрамович, с когото си сътрудничи при извеждането на командири от полка “Азов” от руски плен;
© Actualno.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!