Хиляди европейци с ограничен достъп до правителствена помощ във Великобритания по време на пандемията

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
557

Хиляди европейски граждани бяха ограничени от получаване на държавни помощи от британското правителство по време на глобалната пандемия и мерки за карантина.

 

Институтът за изследване на обществените политики (IPPR) докладва, че пропуски в проверката на местожителството (HRT) са довели до тази тенденция. В момента процедурата изисква от кандидатите да докажат, че са се устроили да живеят във Великобритания. Правото на жителство е зависимо от трудовата история, посещението на британско училище и индивидуалните условия за партньори и съпрузи.

Според този доклад тестовете, проверяващи жителството, имат сериозни пропуски, налагайки ненужни трудности за кандидатите поради липсата на нужната документация за доказване на законна и ефективна работа в страната.

Анализ на дейността на Департамента по работата и пенсиите (DWP) разкрива, че над 45 хил. молби са получили отказ през последните 12 месеца поради пропуски в системата. Това са 10% от всички, които са били подложени на проверка. Половината от тях (22,5 хил.) са европейски граждани.

Докладът сочи още, че броят на молбите е нараснал драстично поради Covid-19, което е поставило още повече европейци в неблагоприятно положение и финансови затруднения поради наложената карантина.

Independent докладва, че в един от случаите френски гражданин, работещ в сферата на изкуствата, който пребивава законно на Острова в рамките на повече от десет години е изгубила възможността да работи поради карантината. След подаването на молба за универсален кредит тя е получила обаждане от локалното бюро по труда и е трябвало да отговори на въпроси свързани с трудовата ѝ история, за да бъде установено дали отговаря на изискванията. Впоследствие от нея е било изискано да събере и предостави документи със задна дата, обхващайки период от 2009 до 2020. Тя е получила отказ без обяснение.

„Нямах си на идея, че съществува подобна проверка и как тя се нарича преди да получа отказа. Нямах идея какво се случва и какво точно искат от мен да докажа. Когато обясних на служителя от бюрото по труда защо доходът ми е толкова малък, получих отговор, че трябва да докажа „истински доход“ защото съм европейски гражданин. Не получих разяснение какво представлява истински доход. Работих през цялото това време. Не можах да спя няколко нощи. Изпаднах в паника. Трябваше да бъда подложена на лечение. В обикновени времена бих разбрала подобна грешка от страна на департамента, но предвид обстоятелствата около пандемията не очаквах подобно решение без основателна причина“, пише Independent без да посочва името на френския гражданин.

Европейски граждани, които са пребивавали законно във Великобритания в рамките на пет години или повече могат да кандидатстват за статут на уседналост. Той автоматично им позволява да бъдат третирани като имащи законно право да пребивават в страната. За хората с такъв статут не се прави подобна проверка.

Тези, които са пребивавали в страната по-малко от 5 години, получават друг статут и трябва да докажат правото си да живеят в страната.

Докладът изтъква още, че процедурата е твърде секретна и неясна и призова към повече прозрачност за изискванията, които трябва да бъдат покрити. Правителството отказа да разкрие данни за ефективността на теста при проверката за правото за получаване на универсален кредит.
economy.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!