Кой умира и кой оцелява при COVID-19?

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
350

Според университета „Джонс Хопкинс” повече от 550 000 души по света вече са умрели в резултат на заболяване COVID-19, предаде БГНЕС.

 

Това увеличава натиска върху науката да разбере повече за факторите, които благоприятстват за сериозно заболяване или дори смърт. И така, кой е най-застрашен е въпросът, на който „Юронюз” иска да даде отговор?

За да се разбере какво благоприятства тежко протичане на заболяването от коронавирус, трябва да се получат и анализират огромни количества данни за пациентите. От името на британската Националната здравна служба изследователите създадоха платформата OpenSAFELY. Това е платформа за сигурен здравен анализ, която обхваща 40 процента от всички пациенти в Англия. Данните за първична грижа от 17 278 392 възрастни са анонимни и са свързани с 10 926 смъртни случаи, свързани с COVID-19, пише сп. “Nature”.

Смъртните случаи, свързани с COVID 19, са свързани с:

• Мъжки пол

• По-висока възраст – Повече от 90 процента от пациентите с коронавирус, които са починали в Англия, са били на възраст над 60 години.

• Диабет

• Тежка астма и различни други заболявания

• Настоящи ракови заболявания

Генетичният произход също играе роля. В сравнение с хора от бял етнос чернокожите и южноазиатците, дори след като се адаптират към други фактори, са изложени на по-висок риск. Не се споменава високото кръвно налягане. Пушенето на тютюн може дори да намали риска. Учените непрекъснато имат достъп до допълнителни масиви от данни. Резултатите редовно се актуализират и разширяват.
© Actualno.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!