Хийтроу към Великобритания: Tествайте пътниците или загубете „карантинната рулетка“

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
423

Tочно когато туристическата индустрия се рестартира, има опасения от втора вълна на блокади

Снимка: Shutterstock
АЛЕКСАНДЪР ПЕТКОВ
Летище Хийтроу, най-натовареното летище в Европа, призова Великобритания спешно да въведе режим за тестване на пътници, предупреждавайки, че без него страната ще загуби играта на глобална „карантинна рулетка“, след като коронавирусът временно спря авиацията. Това предаде Reuters.

Най-лошата обществена здравна криза от около 100 години насам доведе до икономически смут в целия свят и точно когато туристическата индустрия се рестартира, има опасения от втора вълна на блокади, след като Великобритания наложи карантина на пътуващите от Испания.

„Обединеното кралство спешно се нуждае от режим на тестване на пътници“, каза изпълнителният директор на Хийтроу Джон Холанд-Кей. „Без него Великобритания просто играе на карантинна рулетка“, допълни той.
Британският премиер Борис Джонсън се сблъска с критиката, че е твърде бавен в създаването на общонационална програма за тестване. На острите думи от страна на ръководителя на най-голямото летище в страната, правителството каза, че няма лесно решение.

Министърът на културата Оливър Даудън заяви пред BBC, че няма как пътниците да бъдат тествани веднага на границата.

Същевременно, Хийтроу, авиокомпаниите и цялата туристическа индустрия са тежко засегнати от пандемията. През второто тримесечие броят на пътниците е намалял с 96%. Хийтроу обаче казва, че финансите му остават стабилни. Най-натовареното летище в Европа твърди, че има достатъчно пари, за да изкара поне до юни 2021-а без да има приходи.
fakti.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!