Група Explicit пусна песен в подкрепа на протестите (ВИДЕО)

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
112

Снимка: Facebook
Събина Андреева
Вокалистът на рок групата Explicit Симеон Стефанов започва да пише римите за песента, когато преди две седмици пътува от Русе към София, за да се включи в антиправителствените протести. По пътя слушал музика, а една от песните в плейлистата била “American Idiot” на Green Day. Останалото е творчески процес, след който се ражда българският вариант на песента – “Bulgarian Idiot”.

“Веднага направих връзката, тъй като знам какви са политическите възгледи на Green Day. Аналогията беше доста очевидна спрямо сегашната ситуация в България”, разказва Стефанов в интервю за сайта Свободна Европа.

“Дойде ми идеята как можем да оформим песента с различен текст и народни мотиви”, допълва той.

Музикантите са заснели и клип, който започва на фона на плакати и протестиращи, които скандират “Oставка!” – призив, който повече от месец огласява протестите с искане за оставка на правителството и на главния прокурор.

Демонстрации има в много градове в страната, както и в чужбина на места, където живеят българи.

Симеон Стефанов е завършил архитектура в Манчестър преди година. Казва, че откакто се е върнал, често прави съпоставки между живота там и в България. Изводите не му харесват.

“В чужбина видях как се случват нещата, какъв е стандартът за живота както за млади хора, така и за възрастни. Това е и причината да избера да не следвам в България, защото знам какво може да ми предложат там като методи на работа, модерни практики и технологии”, казва музикантът и допълва, че причината България да не разполага със същото е “корупцията и начинът, по който се управлява страната”.

“В България сме като в каменната епоха все още”, смята Стефанов. Мотивът му да се включи в протестите чрез музиката е “да изкрещи” всичко от името на” хората, които са свидетели на несправедливостта всеки божи ден”.

В сътворението на песента участват и останалите членове на Explicit – барабанистът Младен Радев, соло китаристът Цветан Пенелски и бас китаристът Александър Пламенов.

“Ние сме музиканти и искаме чрез нашето изкуство мнението на много хора да се чуе”, казва Симеон Стефанов, който е и основател на групата. Отдавна той има и афинитет към науката и често му се налага да я защитава от конспирации и лъжи в интернет пространството.

“Имам навика да се впускам в обяснителен режим. Науката ми е страст и когато видя безпрецедентно някой да се гаври с нея, не мога да търпя”.

Иначе смята, че “България е страхотно място за живеене, но управлението много куца” и си пожелава промяна. “Бих искал да видя повече хора, които мислят рационално и критично преди да действат и да говорят”. Той също подкрепя призивите за оставки.
fakti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!