Граничните проверки след Brexit предизвикват хаос: Бизнесите сигнализират за увеличение на цените, засягащо потребителите

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
0
84

След Brexit, нововъведените гранични проверки предизвикват хаос в бизнеса във Великобритания, като увеличават оперативните разходи на компаниите и водят до повишение на цените за потребителите. Под схемата за граничен контрол, която е отложена пет пъти, вносът на храни и растения от ЕС, считани за „среден“ или по-висок риск, подлежи на физически проверки в Порт Дувър и Евротунела. За внос на такива продукти се начислява такса от 145 паунда, която финансира дейностите по граничния контрол.

Ричард Маккена, управляващ директор на Provender Nurseries в Суонли, Кент, споделя, че цените на продуктите им са увеличени с два до три процента, за да покрият разходите за гранични проверки. “Камион може да носи допълнителни разходи от 800 до 1500 паунда, като това не включва забавяне на транспорта,” казва той.

Cold Chain Federation призовава правителството да отложи отново въвеждането на проверките по модела за гранична целева операция (BTOM), като нейният главен изпълнителен директор Фил Плък я описва като “счупен модел”. По думите му, без да се вземат предвид мненията на експертите, правителството ще нанесе сериозен удар върху бизнес увереността във Великобритания и ще добави разходи към седмичните покупки на потребителите.

В крайна сметка, Уилям Бейн, ръководител на търговската политика в Британската търговска палата, казва, че мащабът на вносните разходи показва, че правителството все още не е взело предвид проблемите, повдигнати от бизнеса и потребителите. Той описва фиксираната такса като “силен удар за малките и средните вносители”.

Министри на правителството настояват, че мерките ще защитят биосигурността на Великобритания, предотвратявайки болести, които са разпространени в някои части на Европа, като африканската чума по свинете. Те твърдят, че разходите за схемата са незначителни в сравнение с ефекта от голямо огнище на заболяване по растенията или животните, например епидемията от шап през 2001 г., която е струвала 12.8 милиарда паунда.

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!