Гласуването на българите в чужбина е пред провал

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
63

Хиляди няма да могат да гласуват, ЦИК саботира процеса

Кадър: Bulgaria ON AIR
Гласуването на българите в чужбина ще протече както всеки път – с доста трудности. А този път имаше огромен интерес, изразен чрез подадените заявления за гласуване извън страната. Знаете за скандала във Великобритания, където има ограничение от 35 секции, защото страната вече не е членка на ЕС. Така е и в САЩ, и в Турция. Това сподели пред Bulgaria ON AIR членът на Обществения съвет към ЦИК Стефан Манов.

По думите му това ще доведе до напрежение и огромни опашки.

Ще има хиляди хора, които няма да могат да гласуват и ще бъдат лишени от избирателни права. Нищо ново под слънцето след промените в Избирателния кодекс. Но за да не се облекчат нещата, ЦИК продължава да работи, саботирайки процеса, защото назначи 3-членни състави на СИК в редица държави зад граница. На други места, където има предложения на местните общности за по-големи състави от 7 или 9, не ги уважи, а остави минималния брой, допълни Манов.

Според него на места хората са готови да работят, а ЦИК отказва да облекчи процеса в чужбина и ще си носи отговорността.

Беше докладвано предложение за населени места с доброволци, които са готови да бъдат членове на СИК. Проблемите, които ние срещаме с вота зад граница, са само един елемент от общата картина, която характеризира работата на ЦИК. Още на 24 февруари внесохме конкретен модел на протокол на СИК, но подобрен и във вертикален вариант, коментира още Стефан Манов пред Bulgaria ON AIR.

Той смята, че таблицата за преференциите е абсолютно неизползваема.

Изненадам съм от председателя на РИК-25, който доста плахо спомена за машините. Насърчавайте активно и енергично избирателите на СИК да гласуват с машина. Машините ще спасят българските избори. Ако хората използват това устройство – ще гласуват за секунди. Обработката на данните е с един клик в изчислителния пункт РИК. Но вместо ЦИК да максимизира ползването на машините като ефект за бързината на процеса, тя затормозява с протокол, който вкарва хората в грешки, категоричен бе Манов.
fakti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!