ГЕРБ внесоха вот на недоверие срещу кабинета “Петков”

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
67

Мотивът е провал на правителството във финансовата политика

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

ГЕРБ внесоха вот на недоверие срещу кабинета “Петков”. Аргументът на най-голямата опозиционна група в Народното събрание е “провал на правителството във финансовата политика”.

„Тази сутрин ГЕРБ внесе вот на недоверие към правителството заради лошо управление и провал в сферата на публичните финанси“, съобщи на брифинг в парламента председателят на парламентарната група на най-голямата опозиционна партия Десислава Атанасова.

По Конституция за внасяне на вот на недоверие са необходими подписите на една пета от народните представители, или 48 души. Парламентарната група на ГЕРБ-СДС има 59 депутати. Вотът на недоверие трябва да се разисква в пленарната зала не по-рано от 3 и не по-късно от 7 дни след внасянето му.

За приемането на вота обаче са необходими 121 гласа, което означава, че бившите управляващи ще трябва да намерят още 62 гласа. За събирането им ще са нужни всички групи извън управляващата коалиция.

Заедно с вота на недоверие от ГЕРБ са внесли и промени в Изборния кодекс, които предвиждат връщането на хартиените бюлетини. От ГЕРБ настояват предложението им за промени в Изборния кодекс, както и предложението на БСП за смяна на изборните правила, да бъдат разгледани възможно най-скоро в пленарната зала.

“Освен нашия законопроект за промяна в Изборния кодекс, който е належащо да се разгледа, следва Народното събрание тази седмица да разгледа и кодекса, внесен от БСП”, заяви председателят на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Георги Свиленски от БСП репликира, че по-належащо е разглеждането на трите бюджета, след което да се премине към промените в Изборния кодекс.

Преди бюджетите парламентът продължава работата си с изслушване на министъра на външните работи Теодора Генчовска относно процеса на присъединяване на Република Северна Македония към Европейския съюз и вземането на решение за одобряване на рамка на преговори. Точката е първа в програмата за днес.

Предложението за включване в дневния ред беше подкрепено и при прегласуването със 117 гласа “за”, 108 “против” и 5 гласа “въздържал се”. От “Продължаваме Промяната”, “БСП за България”, “Демократична България” и четирима независими депутати гласуваха “против” предложението.

По искане на “Има такъв народ” изслушването на министър Генчовска е при закрити врата. Затова бяха спряни камерите на медиите и депутатите бяха помолени да оставят телефоните си извън залата.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!