Великобритания спира субсидиите за е-автомобили на фона на засилено търсене

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
372

Програмата за безвъзмездно финансиране на стойност 300 млн. паунда спира да приема нови поръчки от днес

Снимка: Архив Ройтерс

Великобритания обяви, че спира последните си останали субсидии за електрически автомобили, заявявайки, че ходът ще освободи средства за разширяване на мрежата от зареждащи станции и ще насърчи продажбите на други превозни средства на батерии като ванове, таксита и мотоциклети, съобщава Bloomberg.

Програмата за безвъзмездно финансиране на стойност 300 млн. паунда спира да приема нови поръчки във вторник, съобщи министерството на транспорта в изявление. Схемата „успя да създаде зрял пазар за превозни средства с ултраниски емисии“, казаха от министерството.

Предишни свивания на предоставяните безвъзмездни средства не повлияха на силното търсене на електрически автомобили, показвайки, че моментът е бил правилен ресурсите да бъдат пренасочени към зареждащата инфраструктура и продажбите на други видове превозни средства, казва министерството.

Обществото на производителите и търговците на моторни превозни средства (SMMT) разкритикува хода, заявявайки, че така Великобритания ще се превърне в единствения голям европейски пазар без стимули за електрически автомобили в момент, в който продажбите на нови автомобили се сриват.

„Предвид факта, че секторът още не се е възстановил и всички производители ще бъдат упълномощени да продават значително повече електрически автомобили, отколкото показва текущото търсене, това решение се случва във възможно най-лошия момент“, казва Майк Хоус, главен изпълнителен директор на SMMT.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Бойчо Попов
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!